Патријарх са генералним секретаром Светског савета цркава о ситуацији на КиМ

Патријарх је навео да је сваки вид подршке добродошао зато што је за решавање ових питања нужна подршка међународне заједнице која, како је навео, понекад изостаје

Патријарх Српске православне цркве Порфирије данас је у Патријаршијском двору у Београду примио пастора др Џерија Пилеја, генералног секретара Светског савета цркава, у чијој пратњи је др Андреј Јефтић, директор Комисије за веру и поредак Светског савета цркава.

Саговорници су отворено и конструктивно разговорали о различитим аспектима међуцрквених односа и актуелним изазовима са којима се Цркве суочавају на глобалном нивоу, наводи се у саопштењу СПЦ.

Патријарх Порфирије је изразио захвалност Светском савету цркава за оно што чине за мир и међухришћанску сарадњу, на корист свих народа.

Пилеј је пружио уверавања у континуирану подршку и солидарност Светског савета цркава. Он се посебно осврнуо на тешку ситуацију на Косову и Метохији и изразио солидарност због свих тешкоћа и несрећа које је у блиској прошлости доживео српски народ и његова Црква.

Напоменуо је да је Централни одбор Светског савета цркава 2023. године донео одлуку да посети Српску Православну Цркву у оквиру иницијативе "Ходочашће за правду и мир", а у контексту тешке ситуације у којој се Српска Православна Црква налази на Косову и Метохији.

У вези са тим патријарх Порфирије је подсетио да је њему до сада два пута забрањиван улазак на територију јужне српске покрајине иако није укључен у политички дијалог, "а једнако се моли Спаситељу за све народе на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу.

Он је навео да је сваки вид подршке добродошао зато што је за решавање ових питања нужна подршка међународне заједнице која, како је навео, понекад изостаје, а посебно је значајно што Светски савет цркава настоји да се обезбеди међународна платформа за дијалог.

Први дан посете генералног секретара Светског савета цркава окончан је отварањем изложбе "Светски савет цркава и Српска Православна Црква (1948-1991)", у Свечаној дворани Светосавског дома у Земуну.

Изложбу, засновану на документарном материјалу, званичним препискама, фотографијама и плакатима, приредио је Архив Српске Православне Цркве ради сведочења вишедеценијске садржајне и корисне сарадње Српске Патријаршије са Светским саветом цркава, наводи се у саопштењу.