Србија и Балкан

Комите прете са Цетиња: "Ми смо спремни"

Монтенегрини тврде да Срби планирају да у близини маузолеја поставе метални крст
Комите прете са Цетиња: "Ми смо спремни"© Martin Siepmann/http://imagebroker.com/#/search/

Цетињске комите и перјаници прете свима који покушају ногом да стану на врх Ловћена и поставе метални крст код гувна близу маузолеја, пишу "Вечерње новости". Монтенегрини, сада као безимена "група грађана", најављују организовање скупа на врху Ловћена због њихових "сазнања" да Срби петог септембра наводно планирају да поставе метални крст на којим би, како нагађају, симболично почела обнова Његошеве капеле.

Порука "Ми смо спремни" упућена је, наиме, уочи обележавања треће годишњице устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру.

"На скупу нема првака, нема партијских обележја нити икаквих подела. На скупу неће бити славља, музике ни говора јер смо све већ испричали ево четири године. Ради безбедности свих, централно окупљање је у четвртак на платоу у 18 часова одакле ће се послати порука. Црна Гора и Ловћен изнад свих и свега. Да је вечна", поручују неименовани организатори, који су пре неколико вечери на кружном току, на улазу у Цетиње, поставили транспарент на којем пише "Ловћен нам је олтар свети - Ми смо спремни".

На левој страни транспарента, пре текста, налази се крсташ барјак, а на десној државни грб.

"Грађани" упозоравају да се, према њиховим сазнањима, крст већих димензија увелико ради седмицама у Бијелој, где су на брду изнад града верници Српске православне цркве већ поставили велики крст.

Црногорско-америчка асоцијација "Цетиње" упутила је овим поводом проглас у коме позива на скуп.

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић недавно је иницирао идеју обнављања Његошеве капеле на Ловћену, сматрајући да су друштво и заједница сазрели да се та идеја реализује и да би довела до помирења и окупљања људи у Црној Гори.

Међутим, на то црногорски националисти нису позитивно реаговали, па је лидер Црногорске европске партије, Новак Аџић, оштро поручио да се "окупаторска капела Александра Карађорђевића из 1925, неће враћати на врх Ловћена, док је живих правих и темељних, аутохтоних Црногораца".

"Може једино, што сам раније, деценијама, истицао, писао о томе много пута, само преко нас, који слично или исто мислимо и деламо – мртвих", поручио је Аџић.

Митрополит Јоаникије је на округлом столу под називом "Педесет година од разарања Његошеве капеле на Ловћену" казао да је народ Црне Горе дужан да обнови Његошев аманет, подигне цркву на Ловћену и врати његове свете и намучене кости у капелу.

"Црна Гора треба да се покаје за грех рушења Ловћенске капеле, а тиме би се већ једном направио отклон и од усташлука, који је делимично отровао Црну Гору", казао је владика.

image