Србија и Балкан

Стејт департмент: Наш став о Вулину је познат, остаје под санкцијама

САД цене партнерство Србије у борби против "руске агресије" у Европи и то што даје хуманитарну помоћ украјинском народу, наводи се
Стејт департмент: Наш став о Вулину је познат, остаје под санкцијама© R.Z./ATAImages

"Став Америке о Александру Вулину добро познат", а српски министар остаје под санкцијама, кажу из Стејт департмента, на питање "Гласа Америке" да прокоментаришу најављени сусрет Вулина са руским лидером Владимиром Путином.

САД цене партнерство Србије у борби против "руске агресије" у Европи и то што даје хуманитарну помоћ украјинском народу, наводи се.

"Наш фокус остаје на томе да са лидерима у Србији радимо на јачању стратешког партнерства између наших земаља, док Србија наставља да гради безбедну и сигурну будућност у Европи отпорној на политичке и економске уцене из Русије", кажу у Стејт департменту.

Из ЕУ је раније за "Глас Америке" речено да "одржавање веза са Русијом у време њеног агресорског рата против Украјине није компатибилно са вредностима ЕУ и процесом придруживања".

"Европска унија је била кристално јасна са нашим партнерима: односи са Русијом не могу да буду уобичајени након ничим изазваног и неоправданог агресорског рата Русије против Украјине", навела је служба за штампу, спољне послове и безбедносну политику ЕУ.

Из Брисела поручују и да Европска унија жели да рачуна на све земље кандидате као на поуздане европске партнере за заједничке принципе, вредности, безбедност и просперитет.

image