Србија и Балкан

"Домановић наших дана": Српски политичари о смрти Боре Ђорђевића

Легендарни рокер је преминуо у 72. години у Словенији
"Домановић наших дана": Српски политичари о смрти Боре Ђорђевића© Antonio Ahel/ATAImages

Председник Србије Александар Вучић огласио се поводом вести да је легендарни српски рокер, песник, текстописац и фронтмен "Рибље Чорбе" Бора Ђорђевић преминуо у 72. години.

"Отишао је великан, отишао је наш Бора. Задужио нас је, својом песмом и огромном љубављу према Србији. Неку му је вечна слава и Бог да му душу прости. Свануло је изнад цркве Светог Марка, и тако ће бити и у деценијама које долазе", поручио је председник Србије у објави на Инстаграму.

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа поводом смрти Борисава Боре Ђорђевића.

"Са жаљењем сам примио тужну вест о смрти великог уметника Боре Ђорђевића. Искрено саосећајући у болу који вас је задесио, упућујем вам, у име грађана Републике Српске и у своје име, изразе најдубљег саучешћа", навео је Додик.

"О томе колико је Бора Ђорђевић био изузетна личност и врхунски уметник, говоре његова бројна дела која ће остати трајно надахнуће и инспирација младим генерацијама", наведено је у телеграму, како је саопштио Кабинет председника Републике Српске.

Председник Скупштине Црне Горе и лидер Нове српске демократије Андрија Мандић опростио се од Боре Ђорђевића поруком да његове песме остају узвишени споменик музичког и књижевног генија, који је, како је навео, на неки начин обликовао животе свих нас.

"Јутрос нас је напустио један од доајена српског, југословенског и светског рокенрола Борисав Бора Ђорђевић. Његове песме остају узвишени споменик музичког и књижевног генија који је у некој мјери обликовао готово све наше животе. Драго ми је што је Бора заједно са осталим члановима Рибље Чорбе један од својих последњих концерата одржао управо у Црној Гори те се тај начин, ни не схватајући то, последњи пут поздравио од публике у нашој земљи", написао је Мандић на платформи Икс.

"Нека му је вечна слава и покој души и нека Анђео из његових песама настави да живи у срцима и душама будућих покољења", додао је Мандић.

Бивши председник СР Југославије и Владе Србије Војислав Коштуница поистоветио је песништво Боре Ђорђевића у изјави за "Спутњик" са бритким пером Радоја Домановића.

"Још један пут, опет без устезања, сведочим да је био велики рок музичар, скоро са ону страну сваког поређења. И да је међу рок музичарима био највећи и најплоднији песник. Песме су стално врцале, извирале из њега и бележио их је у трену, по својим изгужваним и испресавијаним свешчицама. И, најзад, не најмање важно, био је марљиви хроничар и беспоштедни критичар нашег времена, Домановић наших дана. Скоро да се повест наших последњих пола века може такође читати и каткад и боље разумети кроз песничку реч Боре Ђорђевића", истакао је Коштуница.

Председник Владе Србије Милош Вучевић упутио је изразе најдубљег саучешћа породицама, пријатељима и поштоваоцима Боре Ђорђевића и Раде Ђуричин, која је такође данас преминула у 91. години.

"Данас је веома тужан дан, јер су нас напустиле две истинске легенде, чију ће уметност и дела памтити генерације. Својим уметничким бравурама, Бора својим песмама и поезијом, Рада својом глумом, а обоје великим патриотизмом и љубављу према својој земљи, оставили су неизбрисив траг у душама свих нас. Нека им је вечна слава!", рекао је премијер Вучевић, а наводи се у саопштењу Владе.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је Бора Ђорђевић оставио велики траг и својом музиком обележио читав један период.

Брнабићева је упутила саучешће његовој породици и пријатељима.

"Када премину легенде, треба нам свима времена да некако ту информацију процесуирамо. Ја желим пре свега да изразим саучешће његовој породици, његовим пријатељима, члановима групе и сарадницима", рекла је Брнабићева гостујући на Првој.

Истакла је да се је Бора у сваком смислу био човек легенда.

"Невероватан живот, како се каже, имао се зашта и родити, када погледате шта је човек све урадио и оставио, какав траг и колико још генерација ће слушати ту музику и њихове песме", рекла је Брнабићева.

Додала је да је одрасла уз песме Рибље чорбе и да су Бора Ђорђевић и његова група обележили живот целе њене генерације.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић упутио је у име Министарства унутрашњих послова и у своје име, најдубље саучешће породици Боре Ђорђевића.

"Уз Борину музику одрастале су и стасавале многе генерације и наша садашња омладина радо слуша све његове песме. Музика коју је цео живот посвећено и с огромном љубављу и талентом стварао, апсолутно је безвремена и наставиће да инспирише многе генерацијама. Борино стваралаштво остаје евергрин српске музичке сцене због специфичног стила, сензибилитета и истинског уметничког дара који је поседовао", поручио је у телеграму саучешћа министар Дачић.

Он је додао да ћемо о Бори Чорби говорити "увек са дивљењем и дубоким поштовањем", и да је "његов допринос српској култури од неизмерног значаја".

image