Амбасада Русије у БиХ: Конаковић се придружио антируском хору

Дипломатско представништво Москве осврнуло се на Конаковићеве тврдње да је регион Западног Балкана и даље под "малигним утицајем који тежи дестабилизацији суседства ЕУ што може довести до успоравања процеса проширења"

Амбасада Руске Федерације у БиХ жали што се министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић на Бледском стратешком форуму "придружио антируском хору", иако је Москва нагласила много пута своју спремност за дијалог, уз потпуно уважавање националних интереса Руске Федерације.

Министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић рекао је, наиме, на Бледском стратешком форуму, између осталог, да је регион Западног Балкана и даље под "малигним утицајем који тежи дестабилизацији суседства ЕУ што може довести до успоравања процеса проширења".

"Између осталог, Конаковић се позива на давнашњи разговор између бившег председника Словеније Борута Пахора и председника Руске Федерације Владимира Путина, те поново помиње митски 'руски малигни утицај', и у овом контексту у финалу смртно плаши све присутне –'имамо заједничког непријатеља и он је веома активан'", саопштено је из Амбасаде Русије.

У саопштењу се истиче да руска Амбасада не сматра да су сличне изјаве став БиХ.

"Ипак, изазива жаљење да се господин Елмедин Конаковић придружио антируском хору. Према нашем мишљењу, ако политичар јесте самосталан, храбар те одговоран, он настоји да добије информације, како се каже, из оригиналног извора, уместо да заснива своје климаве закључке на понављању сећања пензионисаних политичара, који уз то јесу понекад бескрупулозни", стоји у саопштењу.

Наводе да је Русија, пре свега речима њеног председника Владимира Путина, увек јасно и недвосмислено потврђивала приврженост међународном праву, одбацујући нека измишљена "правила, на којима се заснива свет".

Из Амбасаде подсећају да је Русија више пута предлагала да се посредством дијалога изради општи систем европске безбедности, који би био прихватљив за све, те узимао у обзир националне интересе свих учесника међународних односа.
Из руске Амбасаде су додали да је та земља као одговор добила непромишљено ширење НАТО-а и трансформацију ЕУ у русофобични пројекат.

"У условима када колективни Запад и његове марионете одбијају наше конструктивне предлоге, штавише, користе хибридне методе и прокси инструменте да нанесу Русији 'стратешки пораз', с циљем осигурања безбедности наше земље и свих наших грађана хоћемо на основу утврђених доктринарних докумената, зависно од развоја ситуације - да примењујемо одговарајућа средства", поручили су из Амбасаде Русије у БиХ, пренела је Срна.

Наглашавају да је Москва наглашавала више пута спремност за дијалог уз потпуно уважавање националних интереса Руске Федерације.