Србија и Балкан

Транспарентност обавезна за све, само не за Мецолу: Како је председница ЕП прикрила сукоб интереса

Роберта Мецола је прећутала да јој је муж лобиста при иституцијама Европске уније
Транспарентност обавезна за све, само не за Мецолу: Како је председница ЕП прикрила сукоб интереса© Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Када је корупционашки скандалал "Катаргејт" затресао темеље Европске уније, председница Европског парламента Роберта Мецола одлучила је да је најбољи начин за борбу против корупције- транспарентност. Али туђа.

Јер, Мецола, која је прогурала усвајање новог етичког кодекса који, између осталог, захтева да се високи чланови парламента изјасне о сукобу интереса, укључујући било који сукоб интереса "који укључује његову или њену породицу, емоционални живот или економске интересе" - никад није ни мислила да овај кодекс примени на себе.

Председници Европског парламента тако није пало на памет да јавност обавести да је њен муж Уко Мецола главни лобиста ЕУ за компанију "Ројал Карибеан груп" из Мајамија, која је друга по величини у сфери крстарења, и важи за једног од великих загађивача.

Мецола је о томе ћутала и док је Уко био ангажован на лобирању око значајних "зелених" закона које је она потписивала.

"Не постоји разлог зашто би се Мецола — или било који председник — изузела од пријављивања тако нечег. Ако има супружника који је укључен у било коју активност, плаћену или неплаћену, која настоји да утиче на креирање политике ЕУ, посланик у Европском парламенту би то морао да пријави", каже за "Политико" Николас Ајоса, директор "Транспаренси интернешенела" за ЕУ.

И Роберта и Уко тврде како се његов пословни именик није увећао због председничких друштвених аранжмана његове супруге.

Чињеница је, међутим да је председницин муж лобирао када је ЕУ усвајала законе за наплату емисије угљеника у мору. За његову компанију то је био озбиљан изазов.

Последњих месеци, наводи "Политико", он је такође вршио притисак на Европску комисију да ублажи правила фонда ЕУ за нове чисте технологије за смештај крузера који напуштају воде ЕУ. У мају су званичници његове фирме тражили јавна средства за покривање јаза у цени између традиционалних горива и скупљих чистих горива. Мецола је понеки пут такође коментарисала област у којој "ординира" њен супруг, али тврди да свом мужу, својом позицијом није обезбедила никакву корист.

Европски омбудсман Емили О' Рајли, која истражује злоупотребе у институцијама ЕУ, истиче да сукоби интереса не морају нужно бити "искоришћени" да би били проблем. Чак и нешто што би само јавности могло да изгледа лоше мора се озбиљно третирати. А Мецолино прећуткивање - никако није изгледало "добро".

То што Мецола кад је реч о бизнису њеног супруга мисли да је њој дозвољено све оно што је забрањено њеним колегама, више је правило него изузетак. Тако је, када је прошле године прекардашила рок за пријаву поклона, са својим тимом тврдила да је против "обичаја" ранијих председника да објављују поклоне дате њиховој канцеларији. 

image