Има ли бесплатног ручка у РС: Коме (не) треба америчка помоћ и зашто је Додик не жели

Неколико грантова УСАИД-а не може да (пот)купи српске општине и градове, одговара Сања Вулић након што је америчка амбасада изразила незадовољство јер локалне заједнице у Републици Српској одустају од сарадње са УСАИД-ом

"Замислите да вам неко поклони 25.000 евра и подржи рад ваше фирме, не тражећи ништа заузврат." Звучи превише добро да би било истинито? Вероватно зато што то и јесте. Амерички економиста и нобеловац Милтон Фридман рекао је то исто на други начин: "Нема бесплатног ручка."

На другој страни, "економисти" из америчког Радија Слободна Европа (РСЕ) желе да оповргну ту тезу цитираном тврдњом да САД напросто желе да поклоне десетине хиљада евра општинама у Републици Српској, али их "зли" Милорад Додик и СНСД у томе спречавају.

Наиме, како наводи РСЕ, десет локалних заједница из Републике Српске одустало је од сарадње са Агенцијом САД за међународни развој (УСАИД). Њих девет предводе кадрови владајућег Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика (СНСД), а десету Додиков коалициони партнер, Уједињена Српска.

Програм о коме је реч, "Дијаспора инвест", замишљен је тако да стимулише "босанскохерцеговачку дијаспору" да улаже у домовину кроз УСАИД, што онемогућава праћење токова новца.

Из амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ, како су рекли за Радио Слободна Европа, оптужују Милорада Додика, председника Републике Српске, да је вршио притисак на кадрове своје странке у локалним заједницама да одустану од сарадње са УСАИД-ом.

"Хибридни рат који САД воде против целог света није заобишао ни Републику Српску, свуда су тражили своје прилике да роваре и да се мешају у унутрашња питања суверених земаља", указао је пак председник Српске Милорад Додик раније ове године, уз изношење података колико је новца кроз разне грантове уложено у рушење Републике Српске.

Мирослав Бојић, градоначелник Лакташа - једне од локалних самоуправа које су одустале од сарадње са УСАИД-ом - напомиње за РТ Балкан да није било притисака, већ им, једноставно, новац из тог пројекта није ни био потребан.

"Иако смо аплицирали да будемо део пројекта, накнадно смо кроз комуникацију са представницима овог пројекта утврдили да се овај пројекат у великој мери преклапа са активностима МЕГ пројекта који имплементира УНДП у Босни и Херцеговини у који смо укључени као партнерска локална заједница, као и са активностима које Привредна комора Републике Српске проводи кроз БФЦ сертификацију градова и општина, а Град Лакташи је тренутно у процесу ресертификације", објашњава наш саговорник. 

Бојић додаје да је Град Лакташи за остварен напредак кроз овај пројекат, поред планираних грантовских средстава, добио и додатни грант као локална заједница која најбоље управља локалним развојем.

"Како не бисмо дуплирали активности, и понављали нешто што смо већ радили, одлучили смо да не учествујемо у Пројекту помоћи локалној управи, јер се он само односи на техничку подршку локалним заједницама, а коју ми већ добијамо кроз више програма и пројеката", наводи Бојић.

Вулић: Не могу да нас купе

Шеф посланичке групе СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић поручује за наш портал да српски народ није на продају и да су прозрели намере амбасаде САД у Сарајеву.

"Неколико грантова УСАИД-а не може да (пот)купи српске општине и градове. Понашање појединаца из амбасаде САД у Сарајеву по систему насилничког понашања, туку, иживљавају се, а онда кажу ' извини, стало ми је до тебе'. Типично иживљавање, понижавање и интервенционизам", наглашава Вулићева. 

Наша саговорница истиче да Република Српска и српски народ поштују Општи оквирни споразум за мир у БиХ, што очекују да поштује и друга страна, иначе немају о чему да разговарају, јер никоме неће робовати "за шаку долара".

"Трајно смо опредељени за мир и стабилност али робовати нећемо никоме. Када америчка амбасада почне да поштује слово Дејтона - имаћемо о чему да разговарамо. Председник Додик нема потребу, нити било коме говори како да креирају локалне политике, народ види све", указује Вулићева, додајући:

"Амбасада својим поступцима јасно показује шта жели у БиХ - кршење Дејтона и стварање унитарне БиХ."