Србија и Балкан

Зоран Миливојевић: Запад и Приштина имају исти циљ - "косовску независност"

Миливојевић сматра да је обесмишљена идеја стварања Заједница српских општина, а да се прибојава уласка у институције здравства и образовања
Зоран Миливојевић: Запад и Приштина имају исти циљ - "косовску независност"© TANJUG/ TANJA VALIC

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић изјавио је данас да блокада српских институција на северу Косова и Метохије од стране тзв. косовске полиције, показује да нема основа за наставак дијалога Београда и Приштине.

Он је за Танјуг рекао да је "запоседање" зграда привремених органа Владе Србије у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, трајно што се тиче Приштине, истакавши да у овим условима, уколико се ситуација не врати у првобитно стање, нема основа за наставак дијалога.

Миливојевић сматра да је овим актом дефинитивно обесмишљена Заједница српских општина и свака могућност да се на политички начин обезбеди наставак нормализације и наставак разговора о политичком решењу.

Како је навео, следећи потез премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија може да буде и хапшење представника српског народа, што показује да Курти неће одустати од своје политике истеривања Србије заједно са народом са простора КиМ, заокружења "пуног суверенитета" и власти укључујући и север КиМ, и заокружења косовске независности.

Миливојевић сматра да ће Курти предузимати и друге мере и акције имајући у виду предизборну кампању на КиМ, председничке изборе у САД и неизвесност тих избора, као и заокружење сопствене политике како би себи обезбедио подршку за наредни период.

"Ништа добро, ново и неочекивано што следи. Бојим се уласка у институције здравства и образовања и на тај начин довођења у питање тих инструмената који тамо постоје јер се тиме обесмишљава нормалан живот српског народа", рекао је он.

Миливојевић је истакао да са Запада изостају мере против Приштине зато што, како каже, Запад и Приштина имају исти циљ а то је да потврде "косовску независност, а да се само разликују у начину остварења тог циља".

Други разлог зашто изостају мере са Запада против Приштине, сматра он, јесте што је већина са Запада која "држи конце" признала тзв. Косово као државу и има интереса да ту државност потврди.

"Када су интереси Запада у питању, ствари на глобалном плану се компликују, ствар са Украјином се компликује на штету Запада. Имају интереса да овај простор што пре заокруже у западну сферу интереса, односно да потврде и државу 'Косово' и нове границе на Балкану, и да процес евроатлантских интеграција добије на динамици", оценио је Миливојевић.

image