Србија и Балкан

Вучић у Подрињу: "Мигове" не бих дао ни за шта на свету

Председник Србије ће разговарати с грађанима, учествовати у различитим догађајима и посетити више села, општина и градова
Вучић у Подрињу: "Мигове" не бих дао ни за шта на свету© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

"Српске 'мигове' никада и никоме и ни за шта на свету не бих дао, поручује председник Вучић реагујући на гласине да ће Србија Француској, а преко ње и Украјини, у замену за француске "рафале" дати ове летелице.

Александар Вучић који је обиласком радова на реконструкцији пута Бојић– Текериш почео посету Подрињу, где ће боравити до 9. септембра напоменуо је да Србија има 14 мигова и да они који то лажу "нису нормални".

Истакао је да су мигови добре "машине" и додао да Србија у једном моменту није имала ни једну "двадесетдеветку" која је могла да полети.

"Имали смо, сећате се, онај митинг у Батајници 2013. године. Ни једна 'двадесетдеветка' није полетала, полетале су 'двадесетјединице'", подетио је Вучић. 

Најважније институције Србије и даље функционишу на северу Космета, а Срби ће, сигуран је, опстати на северу Косова и Метохије, додао је председник Србије.

"Што се тиче мог одласка у Косовску Митровицу, да ми омогуће, отишао бих сутра. И не само ту, него и у Штрпце, у свако село, место и нашу енклаву. Није питање мог избора него њихових одлука", рекао је Вучић.

Председник је истакао и да "код нас без мржње не може ништа", и објаснио да је дошао у Подриње да испита ситуацију и око воде, будући да се народ застрашује да ће Србија бити пустиња и вода бити затрована у случају отпочињања ископавања литијума.

"Све наше воде и земљишта ће бити сигурни и чисти", поручио је, додајући да и он неће бити за то, ако буде постојала било каква могућност тровања или загађења.

Он истиче да постоје спољни и бројни други интереси да Србија не успе и не постигне компаративну предност над другима.

Вучић ће током боравка разговарати с грађанима, учествовати у различитим догађајима и посетити више села, општина и градова.

Радове на деоници од Бојића до Текериша, дужине 15,6 километара, на путу Шабац–Текериш са Вучићем обилазе и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, директор "Коридора Србије" Александар Антић и градоначелник Шапца Александар Пајић.

Рок за завршетак радова је 120 дана, а вредност радова је 676,8 милиона динара.

Иначе, комплетна деоница Шабац–Текериш дуга је 27,44 километра, а процењена вредност реконструкције је једна милијарда динара, или око 8,5 милиона евра.

Ова деоница је од изузетног значаја за Мачвански округ, јер повезује спомен-комплекс Церске битке на Текеришу са Шапцем. У близини се налази и Црква Свете Тројице у селу Церница, која је подигнута у помен краља Александра И Карађорђевића, као и три важна манастира – манастир Чокешина, манастир Радовашница и манастир Петковица.

Такође, у близини ове деонице се налази и Трајанов град, као и Основна школа "Доситеј Обрадовић" у Волујцу.

Ова деоница повезује саобраћајницу Лозница–Шабац, са путем Лозница–Осечина–Ваљево.

Директно повезује Шабац, преко насеља Завлака са општином Крупањ, а пролази кроз Шабац, Јевремовац, Варну, Слатину, Бојиће, Синошевиће, Волујац и Текериш.
На траси се налазе 33 цеваста и плочаста пропуста дужине 483 метра и три моста укупне дужине 26 метара, као и 19 аутобуских стајалишта дуж трасе.

Коловозна конструкција је у веома лошем стању, а с обзиром на то да није могућа реализација целог пројекта, започета је реализација дела пута Бојићи–Текериш.

Радови ће обухватити стругање асфалтног коловоза, рушење ивичњака, ископ коловозне конструкције са израдом тампона од ломљеног камена, два слоја асфалта и постављање ивичњака са дренажом, као и израду цевастих пропуста од бетонских цеви, ископ путних јаркова и уградњу бетона.

Радове финансира Јавно предузеће "Путеви Србије", а изводи их предузеће "Ваљево" а.д.

image