Србија и Балкан

Брнабић: Курти спроводи етничко чишћење

Добро је што САД и ЕУ осуђују дешавања на КиМ али је питање да ли је то довољно
Брнабић: Курти спроводи етничко чишћење© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Оно што ради премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је "стравично" и представља отворено етничко чишћење, оценила је председница Скупштине Србије Ана Брнабић након што је пре шест дана Куртијев режим блокирао српске институције на северу Космета.

"Морам да кажем да је лепо што то сви осуђују, мислим, и Сједињене Америчке Државе и Европска унија, али питање је да ли је то довољно", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Брнабић сматра и да је скандалозно "оно што раде тајкунски медији и њихови аналитичари", који слику са Космета представљају као да "никада није Курти крив, него је увек крив Вучић".

"Када реагујемо рецимо подизањем војне готовости, онда кукају да смо ратни хушкачи и да стварамо нестабилност и да је то тук на лук, а када не реагујемо тако, него се ослањамо на дипломатију - а у овом тренутку, верујте и Александар Вучић и председник владе Милош Вучевић и сви остали озбиљно раде, то је једна машинерија која ради у позадини да све то адресира - онда ни то није добро и није довољно", истакла је она.

Захвалила је српском народу на Косову и Метохији зато што је, како је истакла трпељив и храбар и зато што верује у своје руководство.

"Поновићу још једном да нове 'Олује' неће бити. Али, опет, треба показати и сву бруталност и неразумност Аљбина Куртија и то се коначно види. Што би рекао Александар Вучић, ноћ је најмрачнија пре свитања и то је оно што ми живимо ових дана", истакла је Брнабић.

Навела је да што се тиче имплементације Бриселског споразума Приштина ни до септембра 2024. године није урадила ништа да имплементира овај споразум, потписан 2013. године. Оценила је да је тренутна ситуација на КиМ веома комплексна и да има пуно поверења и да се узда у Александра Вучића јер је он, према њеним речима, увек до сада знао да заштити и Србију и српски народ, где год

image