Србија и Балкан

"Кобац", "гавран", "комарац" и други српски дронови на сајму у Египту

Из Министарства одбране Републике Србије наводе да је штанд наших произвођача данас посетио амбасадор Републике Србије у Египту Мирослав Шестовић
"Кобац", "гавран", "комарац" и други српски дронови на сајму у Египту© Министарство одбране Републике Србије

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју предводе помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, борави у посети "Међународном египатском сајму ваздухопловства 2024".

Из Министарства одбране Републике Србије наводе да је штанд наших произвођача данас посетио амбасадор Републике Србије у Египту Мирослав Шестовић. 

Министар одбране Египта генерал Абдел Маџид Сакр, у пратњи команданта Ваздухопловних снага ваздухопловног маршала Махмуд Фуад Абд Ел-Гавада, састао се са нашом делегацијом на штанду предузећа "Југоимпорт СДПР". Том приликом представљени су им развојни пројекти наше домаће индустрије и вођени су разговори о унапређењу досадашње сарадње, додаје се у саопштењу.

У наставку посете планирани су састанци на којима ће се детаљније разговарати о степену реализације претходно договорених пројеката и даљим корацима за наставак сарадње. 

"Циљ наступа Србије на Међународном сајму у Египту је приказ достигнућа 'Југоимпорт СДПР', Војнотехничког института, као и коопераната из Републике Србије у области авио-индустрије и беспосадних платформи", наводе из министарства. 

На штанду су изложена средства из развојног и производног програма "Југоимпорта СДПР", као и средства из развоја Војнотехничког института и предузећа Групације ОИС: "кобац", "врабац", дрон "комарац", "обад", "осица", "сенка", беспилотни хеликоптер "стршљен", дрон "гавран", авиони "сова", "ласта" и други. 

Међународни египатски сајам ваздухопловства одржава се од 3. до 5. септембра и окупио је изузетно велики број излагача, а о томе шта је Русија представила на сајму читајте у одвојеној вести.

image