Дачић: Курти има паклени план

Циљ приштинских власти је да се "ослободе" свих Срба

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има "паклени план" да се ослободи свих Срба, оцењује потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, након што су Куртијеве снаге заузеле српске институције на северу Косова и Метохије.

"Циљ је да се створи атмосфера да је Србима немогуће живети на Косову и Метохији и зато је битно да имамо јединствену националну политику и да се да подршка државном руководоству на челу са председником Србије Александром Вучићем у преговорима са Приштином, ако их буде било", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Додао је да се, како је рекао, чак и "немушта, глувонема" међународна заједница огласила око догађања на Косомету и осудила Куртијеве изјаве и понашање.

"Очигледно је да је стратешки циљ исти и даље, а то је да се направи етнички чисто Косово. Све што ових дана раде и говоре Ненад Чанак, Соња Бисерко и многи други у региону јесте стварање климе да се неће дозволити да Србија буде стабилна и јака, да се развија", рекао је.

Дачић је истакао да таква Србија представља брану и препреку за доминацију парцијалних интереса страних сила у овом региону а интерес страних сила овде, како је рекао, јесте да регион буде нестабилан, јер "да је овде стабилно, њих нико не би ни звао".