Србија и Балкан

Пријатељи, колеге и фанови се опраштају од Боре Чорбе: "Његове песме су поклон за нове генерације"

Оставио је велики траг у рок музици и поезији, свима ће нам недостајати, поручио је Момчило Бајагић Бајага
Пријатељи, колеге и фанови се опраштају од Боре Чорбе: "Његове песме су поклон за нове генерације"© Antonio Ahel/ATAImages

Поводом смрти легендарног српског рок музичара и фронтмена групе "Рибља чорба" Борисава Боре Ђорђевића (1952-2024), данас се на друштвеним мрежама од њега опраштају бројни музичари, јавне личности, пријатељи и поштоваоци.

"Јутрос сам чуо да нас је напустио Бора Ђорђевић, велики песник, музичар и мој пријатељ. Бора је више пута био у сличним ситуацијама у последње време. Увек је успевао да се извуче, али сада није. Оставио је велики траг у рок музици и поезији, свима ће нам недостајати. Саучешће породици и пријатељима", навео је Борин пријатељ и бивши члан "Рибље чорбе" Момчило Бајагић Бајага на Фејсбуку.

Певач и продуцент Владо Георгиев опростио се од славног српског рокера у објави на Иксу.

"Био си жива легенда, јединствен и оригиналан, велики пјесник и умјетник. Памтићу кад сам као клинац куповао плоче 'Рибље чорбе' и још тада препознао твоју различитост на тада, великој југословенској сцени. Било је много добре музике, добрих бендова, пјевача, композитора, али, ти и твоја 'Чорба' сте одударали од свих на свој начин. Када 'стадо' једном укапира колики си био, рећи ће исто што и ја сада. Био си легенда, легенда ћеш и остати. Збогом драги Боро…лака ти земља и Бог нека је с тобом. Памтићемо те заувијек. Анђеле…", написао је Георгиев.

Џез певачица Лена Ковачевић написала је на свом Инстаграм налогу: "Борин одлазак као ујед за душу".

Заоставштина Боре Ђорђевића у стиховима је невероватна, а број антологијских песама је његов поклон и за наредне генерације, рекао је за Танјуг Игор Блажевић, познатији као Прљави инспектор Блажа поводом смрти фронтмена групе "Рибља Чорба".

"Био је диван комшија из улице 27.март, који увек има времена да саслуша свакога ко му се обрати. Од стихоклепаца у покушају до кладионичара у суноврату тикета, од комшиница са лепим манирима до жицкароша разних врста. За свакога је имао лепу реч, понеку пару и осмех од милион долара" рекао је Блажевић.

Бора Ђорђевић је био и заувек ће остати синоним за рокенрол, рекао је за Танјуг Звонимир Ђукић Ђуле, фронтмен рок састава "Ван Гог".

"Његова музика остаће садашњим генерацијама као путоказ за вечност, а његово богато стваралаштво неким новим клинцима, залог за будућност! Неисцрпна Борина енергија, љубав према стварању, посвећеност и снага Феникса, нешто је по чему ћу га заувек памтити" казао је Ђукић.

Певач и композитор Жељко Јоксимовић објавио је на свом Инстаграм налогу фотографију Боре Ђорђевића уз поруку: "Мало је рећи, хвала... Срећно ти небо, геније".

Певач Игор Лазић Нигор оставио је дужу поруку на Инстаграму истакавши да Ђорђевићев одлазак оставља огромну празнину у срцима оних који су одрасли уз музику "Рибље чорбе".

"Био си права икона рокенрола, аутентичан глас генерација које су тражиле смисао у свету пуном несигурности. Твоје песме су биле много више од музике – биле су искрена рефлексија живота, радости, туге, побуна, љубави и губитака. Био си песник у души, уметник који је знао како да стави прст на болне тачке друштва, а да при том не изгуби ни трунку аутентичности. Хвала ти што си био део наших живота, што си својим речима и музиком учинио свет мало бољим местом. Остајеш са нама у својим песмама које ће се и даље певати, изнова и изнова", написао је Нигор.

Група "Црвена јабука" објавила је фотографију на Инстараму уз кратак опис: "Почивај у миру", а од њега се опростила и Мина Алексић, ћерка покојног пријатеља и колеге Мише Алексића. 

"Загрли ми тату Боки", написала је она уз фотографију оца и певача.

Певачица Кристина Ковач објавила је црно-белу слику Ђорђевића из младости и написала по чему ће га увек памтити.

"Никада нисам превазишла разочарање чињеницом да је отишао у смеру у ком је отишао по питању југословенског конфликта и ратова, као човек пре свега. Ја хоћу да га памтим као оног супер кул лика који је писао фантастичне песме, док сам још била клинка, и тата ме пуштао да се вукљам за њим у Студио 5 код Хотела 'Екселзиор' на снимање једног од њихових албума... Дивне, дивне успомене, крунисане певањем пратећих вокала док сам још била дете, тричавих 15 лета - за песму "Још једна цигарета пред спавање". Спавај мирно, Боро, надам се да си у међувремену неке ствари сместио на њихово право место", истакла је Ковач.

Певач Жељко Самарџић објавио је на Инстаграму да је данас тужан дан за све.

"Остали смо без великог уметника и човека великог срца. Ја без верног пријатеља и брата по души. Заувек ћеш ми недостајати драги Боро. Нека ти је вечна слава и хвала", написао је Самарџић.

Редитељ филма "Јужни ветар" Милош Аврамовић објавио је причу на Инстаграму и опростио се од Ђорђевића црно-белом фотографијом.

На исти начин опростила се и глумица Јелисавета Теодосић.

Новинарка Мира Адања Полак објавила је инсерт из последњег интервјуа који је радила са Бором и нагласила да јој је било веома тешко током снимања.

"Осећала сам још у Љубљани да је ово последњи Борин интервју", написала је Адања Полак на Инстаграму.

Глумица Ивана Михић се на Инстаграму присетила свог професионалног познанства с Ђорђевићем.

"Компоновао је музику за филм 'Условна слобода' Мирослава Живановића у коме сам играла, те смо се често дружили на снимању у Бјелановици где је филм сниман... Бору ћу памтити, поред свег његовог величанственог музичког стваралаштва, и по једној свешчици коју је увек са собом носио и у којој је бележио стихове и мисли својих тренутних инспирација. Умео је да их излаже и радо их је говорио пред онима са којима је седео на дружењима где год се налазио...", навела је, између осталог, Михић.

Новинарка Весна Дедић упутила је последњи поздрав Ђорђевићу уз његову фотографију и текст.

"Волела бих сада да вас подсетим на ону Балканску улицу са почетка века када је Бора у кафани Таш, претплатницима РТС-а причао о тренуцима среће и туге који су му обележили живот. Или ону другу из 2013. када је рецитовао у студију, наручивао песме које воли и причао о љубави. Избрисана је као још 800 других Балканских улица са сајта РТС...Последњи поздрав Бори Ђорђевићу од оне пионирке која је у СЦ Морача у Титограду са целим разредом била поред бине...", написала је Дедић на Инстаграму.

image