Србија и Балкан

Сусрет Путина и Вулина: Колики је значај састанка за Србију?

Да Русија није опстала свих ових векова не би било ни Србије. Ми смо народи које повезује не само заједничка прошлост, него и будућност, поручио је Вулин на састанку са Путином
Сусрет Путина и Вулина: Колики је значај састанка за Србију?© Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Већ на саму вест да ће се потпредседник Владе Србије Александар Вулин састати са руским председником Владимиром Путином, Запад је бурно реаговао. Вулинова нога још није ни крочила у Владивосток, а огласили су се и Европска унија и Стејт департмент. 

Из Брисела поручују да односи са Русијом не могу да буду уобичајени, те да ЕУ жели да рачуна на све земље кандидате као на поуздане партнере. Вашингтон пак подсећа да је амерички став према Вулину добро познат, а то је да се потпредседник Владе Србије још од раније налази под низом санкција.

И док се прашина са Запада још није ни слегла, снимак сусрета Вулина са Путином обишао је свет. Далеко су се чуле и поруке послате са овог састанка, а то је да Србија неће постати чланица НАТО-а, неће увести санкције Русији, као и и да Србија коју води Вучић неће бити територија са које се врши антируско деловање. 

У чему је значај овог састанка као и порука које су се са њега чуле?

Учешће потпредседника српске владе на форуму у Владивостоку је потврда пријатељских односа две стране и интереса да ти односи имају континуитет, каже дипломата Зоран Миливојевић за РТ Балкан.

"Сусрет је важан и због отклањања покушаја да се односи Србије и Руске Федерације доведу у питање, а ту мислим на деманти навода да би Србија дала 'мигове' у замену за 'рафале', као и друге ствари које су притисци са Запада да наше односе са Русијом подведемо под западне интересе", наводи Миливојевић.

Како додаје, састанак је потврда става Србије да неће доводити у питање односе са Русијом, да неће уводити санкције и да нема спорних и отворених питања везаних за актуелну ситуацију.

"Са руске стране смо чули све што смо знали и пре, да се став и однос Руске Федерације према Србији не мења. За нас је то веома важно имајући у виду Косово и Метохију и наш интерес везан за то питање. Ова подршка Русије је за нас од капиталног значаја", наглашава наш саговорник.

Говорећи о позиву Вучићу за учешће на самиту БРИКС-а у Казању, Миливојевић каже да је то још један знак интересовања, не Русије, већ те групације за Србију.

"То потврђује да је међународни положај Србије у сваком случају значајан, те да се то има у виду и кад је реч о групацији која има глобалне размере и која је на неки начин доминанта", сматра Миливојевић.

Вулин је у разговору са Путином пренео личне, срдачне, братске поздраве председника Србије Александра Вучића руском председнику, и то свега недељу дана након што је Вучић у Прагу казао како се с Путином није чуо две и по године.

"То показује да поред интереса двеју држава, Вучић и Путин имају и лични однос који је пријатељски. Поздрав је примерен личном односу два лидера који је успостављен још раније, а то је уједно и знак да се тај лични однос не мења и да председник Вучић и даље има однос према Путину који је имао и пре, те да га потврђује и преко свог изасланика, у овом случају", закључује Миливојевић.

image