Концентрација алергеног полена амброзије и даље изнад граничних вредности

Алергичне особе морају и даље да буду на својим терапијама јер се и ове и наредне недеље очекују повећане вредности полена амброзије

Концентрација једног од најјачег алергеног полена амброзије је у нашем граду и даље знатно изнад граничних вредности, показују подаци Мониторинга за алергени полен Агенције за заштиту животне средине.

Процена је да се крајем септембра очекује постепено опадање јер амброзија улази у завршну фенофазу цветања.

"Наша мерења показују да је амброзија у зениту цветања, ово је један инвазивни коров, који у овом периоду суграђанима који су алергични изазива највеће проблеме због изузетно јаког алергеног потенцијала које ово зрно има", рекла је за Танјуг Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена - Агенција за заштиту животне.

У претходној недељи је био и преко 10 пута у прекорачењу граничних вредности што су многи суграђани и осетили по сузењу очију, сврабу носа и ушију, а многи и по отежаном дисању.

"Тако је у недељу измерено чак 375 поленових зрна по метру кубном ваздуха", рекла је Митровић.

Мерења и дугогодишња искуства показују да цветање неће кренути у неку силазну фазу пре краја септембра, додала је.

"Алергични људи морају и даље бити на својим терапијама јер се и ове и наредне недеље очекују повећане вредности полена амброзије", рекла је Митровић.
Према њеним речима, тренутна мерења врсте и концентрације алергеног полена показују присуство полена амброзије, пелина, конопљи, штирева, боквице и коприве.