Србија и Балкан

Приштина позвала грађане да избегавају административне прелазе

Поводом овог упозорења огласио се и Кфор
Приштина позвала грађане да избегавају административне прелазе© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Због позива Удружења грађана косовско-митровачког округа на сутрашњу блокаду свих административних прелаза на Косову и Метохији, приштинско министарство спољних послова и дијаспоре позвало је грађане да избегавају све уласке и изласке на административним правцима, пише "Репортери". 

Овом упозорењу убрзо се придружило и Министарство спољних послова Велике Британије.

"Министарство спољних послова позива све грађане и припаднике дијаспоре да пажљиво прате нова дешавања и упозорења у вези са ситуацијом и да се информишу само од званичних извора институција Косова, како би се избегле дезинформације и лажне вести. Министарство спољних послова и дијаспоре наставиће да вас обавештава о свим новим дешавањима", наводи се у саопштењу.

Поводом овог упозорења огласио се и Кфор из којег су поручили да је "важно избегавати радње које могу створити непотребне тензије".

Министарство спољних послова Велике Британије, такође је данас издало упозорење својим грађанима да ажурирају листу земаља за које се саветује да их треба избегавати због бројних безбедносних разлога. Међу њима се налази и територија север Косова и Метохије.

Блокада прелаза најављена је за петак, 6. септембар, и према речима организатора, "трајаће све док се са севера КиМ не повуку косовске полицијске снаге и док се узурпиране институције не врате Србима". 

Они су, такође, позвали КФОР да у складу с мандатом Резолуције 1244, преузме контролу на северу.

Како је најављено, биће блокирани прелази Брњак, Јариње, Мердаре, Кончуљ и Кула, а позив је упућен и онима који желе да дођу из Београда, Новог Сада, Смедерева, Крагујевца, Ниша, Крушевца, Врања, Рашке, а за које ће бити обезбеђен превоз.

image