Србија и Балкан

Вучић у Подрињу: Путеви значе живот, Западна Србија ће бити као на длану

Председник Србије наставља посету Подрињу обиласком саобраћајнице Шабац–Лозница, за коју је рекао да ће бити отворена 15. децембра
Вучић у Подрињу: Путеви значе живот, Западна Србија ће бити као на длану© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић, другог дана посете Подрињу, обилази радове на брзој саобраћајници Шабац-Лозница, у насељу Штитар.

"Изгледа чудесно, завршавамо до Светог Николе. Отварамо брзу саобраћајницу 15. децембра, што значи да ће грађани од Лознице до Београда да стигну за максимално сат и 10 минута", нагласио је Вучић.
Од Лознице до Новог Сада биће потребно 1 сат и 5 минута, тврди он.

Подсетио је да је раније завршен аутопут Рума - Шабац и да се сада завршава брза саобраћајница до Лознице и нагласио да азербејџанска компанија Азвир одлично ради свој посао.

"Хвала Азвирту, који заиста фантастично ради. Радници свуда вредно раде. Ми све финансирамо. Моје искуство говори, у последњух 12 година, да је то једна од две најбоље компаније које раде на нашим пројектима. Они треба да раде и деоницу брзе саобрајнице Слепчевић - Бадовинци. Имаћемо и аутопут Кузмин - Сремска Рача када успемо да решимо проблеме са Турцима, што је 19 км аутоута ка Бијељини и то све убрзано завршавамо", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да "смо успели смо да пронађемо додатне изворе средстава и милијарду евра" за улагање у локалне и регионалне путеве широм Србије.

Кад је у питању пројекат Јадар, Вучић каже да "ми морамо да будемо заштитници истине и интереса народа".

"Људи имају оправдане страхове о појединим питањима и зато морамо све да испитамо до краја, рекао је он и објаснио да би тај пројекат економски значајно помогао Лозници и да у том граду "не би знали шта ће са парама".

Након обиласка саобраћајнице Шабац–Лозница Вучић ће у 12 часова присуствовати војној вежби на Гучеву, а у 14 часова обићи ће фирму "Јовановић воће".

У обиласку са председником Вучићем су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор Коридора Србије Александар Антић, градоначелник Шапца Александар Пајић и представници азербејџанске компаније Азвирт.

Мост у насељу Штитар, дужине 584 метара, налази се на осмом километру брзе саобраћајнице и представља најдужи мост на деоници.

Објекат је фундиран на 130 шипова. Број стубова на којима се протеже распонска конструкција износи 38. Завршени су сви бетонски радови и у склопу њих је уграђено 17.260,91 метара кубних бетона, 2.673,84 тона арматуре и 249,96 тона каблова за преднапрезање.

У току је извођење заштитног премаза бетонских површина и пешачких стаза, као и извођење равнајућег слоја асфалта на левој конструкцији.

У наредном периоду изводиће се радови на постављању пешачке и еласто-одбојне ограде, постављању стубова расвете, као и радови на завршном слоју асфалта. На деоници ради 470 радника, возача и инжењера.

Иначе, брза саобраћајница Шабац - Лозница, укупне је дужине 54,58 км. У изградњи је 53,88 км, будући да је приликом отварања прве и друге деонице отворен и део треће деонице у дужини од 700 м, као веза са петљом Дреновац.

На деоници Шабац - Лозница пројектовано је 13 мостова, 17 малих мостова-пропуста, 16 надвожњака и ццетири денивелисане раскрснице у Мајуру, Слепчевићу, Петловачи и Прњавору.

Изводе се радови дуж целе трасе у пуном профилу (на Шабачком и Лозничком делу), до сада је уграђено око 5.120.000 метака кубних материјала (97,5 одсто од укупне количине) у конструкцију насипа.
Асфалтирање првог слоја асфалта извршено је у дужини од 89,4 км (лева плус десна трака), 89 км асфалта другог слоја асфалта (лева плус десна трака) и 62 км хабајућег завршног слоја асфалта (лева плус десна трака), што укупно износи око 355.000 тона уграђеног асфалта.

Такође, изводе се радови на изградњи мостовских конструкција, од укупно 46 објеката, комплетирани су радови на изградњи 44, док су у току радови на два објекта. Монтирано је 105 км еласто-одбојне и седам км жичане ограде.
Деоницом од Руме до Шапца, са мостом преко Саве, грађани Мачве и Срема добили су саобраћајну везу са тим делом земље, а брзом саобраћајницом од Шапца до Лознице, овај крај имаће бољу везу са Западном Србијом и Републиком Српском.

Овај значајан инфраструктурни пројекат приближава Мачву, Лозницу и Подриње са Новим Садом и Београдом, где ће се од Лознице до Шапца стизати за 30 минута, од Шапца до Београда новоизграђеним ауто-путем стиже се за 40 минута, што значи да ће се од Лознице до Београда стизати за сат и 10 минута.

Петља Рума спаја ауто-пут Рума-Шабац са будућим Фрушкогорским коридором, као и са постојећим ауто-путем Е-70 Београд-Шид.
Изградњом Фрушкогорског коридора, који ће се "наслањати" на овај пројекат, од Руме до Новог Сада, стизаће се за 20 минута.
У присуству председника Србије Александра Вучића 14. октобра 2023. године свечано је отворен и пуштен у јавни саобраћај ауто-пут од Руме до Шапца са мостом преко Саве, укупне дужине 24,6 км (деонице 1, 2).

image