Србија и Балкан

"Глас Америке" о сусрету Путина и Вулина: Докле ће српске власти "љубити цареву руку"?

У одговору портпарола Стејт департмента наводи се да је "став о Александру Вулину добро познат" и да он остаје под америчким санкцијама
"Глас Америке" о сусрету Путина и Вулина: Докле ће српске власти "љубити цареву руку"?© Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Састанак потпредседника Владе Србије Александра Вулина са председником Русије Владимиром Путином изазвао је бурну реакцију "Гласа Америке", који је у својој анализи забринуо упитао: "докле ће српске власти љубити цареву руку"?

"Сматра се да би оштрије критике Сједињених Држава и Европске уније упућене Србији због односа са Русијом, могле Београд додатно да гурну у наручје Москве", рекао је пензионисани амерички дипломата Чарлс Капчан за тај медиј.

"Глас Америке" подсећа да је Вулин, који се налази на америчкој листи санкционисаних особа, током разговора са Путином рекао да Србија никада неће увести санкције Русији.

Ричард Кремер, стручњак америчког Института за спољнополитичка истраживања, сматра да Вулин "руске форуме користи као платформу за демонстрацију и истицање перцепције да је Србија остала уз Русију".

Он је изразио забринутост да "неки у Стејт департменту могу лако да се преваре" и поверују да би Србија могла да постане "држава функционалне демократије и либерално-демократских вредности".

У одговору Стејт департмента на упит "Гласа Америке" за коментар о најављеном сусрету потпредседника Владе Србије Александра Вулина и руског председника Владимира Путина, САД су саопштиле да "цене партнерство Србије у борби против руске агресије у Европи и то што даје хуманитарну помоћ украјинском народу", наведено је.

У одговору портпарола Стејт департмента наводи се да је "став о Александру Вулину добро познат" и да он остаје под америчким санкцијама.

"Наш фокус остаје на томе да са лидерима у Србији радимо на јачању стратешког партнерства између наших земаља, док Србија наставља да гради безбедну и сигурну будућност у Европи отпорној на политичке и економске уцене из Русије", кажу у Стејт департменту.

"Глас Америке" је коментарисао да је једна од тема разговора Путина и Вулина уговор о снабдевању гасом између Русије и Србије, који би требало да истекне у марту 2025. Кремер то види као "потенцијално страховање Русије у вези са могућим настојањима Србије да умањи зависност од руских енергената".

Чарлс Капчан, виши сарадник у невладином Савету за спољне послове, истакао је да боравак српског државника у Русији "не представља пуку контролу могуће штете у српско-руским односима".

Он је додао да је "(председник Србије Александар) Вучић вешт у обраћању различитим публикама и настојањима да оснажи утицај тако што ће се оградити од сагласности са Западом и са друге стране Русијом и Кином".

image