Србија и Балкан

НАТО човек у Сарајеву: Ко ће бити нови амбасадор САД у БиХ?

На сајту Стејт департмента објављена је биографија новог амбасадора у БиХ
НАТО човек у Сарајеву: Ко ће бити нови амбасадор САД у БиХ?Getty © Nathan Posner/Anadolu Agency

Комитет за спољну политику Сената САД ће 11. септембра одржати седницу на којој ће се, између осталог, разматрати номинација Дагласа Д. Џонса за место амбасадора у Босни и Херцеговини.

Именовање Џонса је једно од пет које ће бити разматрано на овој седници и кључни је корак према коначној потврди, коју би, након позитивног мишљења овог комитета, требало да оцени и Сенат у пуном саставу.

Председник САД Џозеф Бајден је за новог амбасадора ове државе у БиХ номиновао Дагласа Џонса 11. јула ове године. Због летње паузе коју амерички Конгрес има током августа, на наредни корак у процесу чекало се два месеца, али би сада процес требало да се убрза.

Џонс тренутно службује као заменик помоћника државног секретара у Бироу за европска и евроазијска питања при Стејт департменту. Он надгледа европску сигурност: НАТО, Организацију за европску безбедност и сарадњу и северну Европу, укључујући Уједињено Краљевство, Ирску и нордијске и балтичке земље, као и безбедност Арктика.

Радио је и као привремени отправник послова и заменик шефа мисије у Мисији САД при НАТО-у.

Обављао је још два задатка као заменик шефа мисије у америчким амбасадама у Загребу (Хрватска) и Подгорици (Црна Гора).

Џонс је у каријери био директор Канцеларије за очување мира, санкције и противтероризам у Бироу за послове међународних организација, директор за НАТО и Западну Европу у Савету за националну безбедност. 

Такође је служио као виши цивилни представник у Покрајинском тиму за реконструкцију у Авганистану и у америчким амбасадама у БиХ, Ирској и Израелу. Говори српски и хебрејски језик.

image