Србија и Балкан

Челници Српске листе: Одазваћемо се позиву на саслушање у полицији "Косова"

Питање за грађане јесте где ће сутра пријавити рођење детета или смртни случај, где ће се венчати, доћи ћемо у ситуацију да неће имати ко да одреди гробно место. Прети се универзитету, упадима у друге институције, упозорио је Игор Симић из СЛ
Челници Српске листе: Одазваћемо се позиву на саслушање у полицији "Косова"© РТ Балкан

"Одазваћемо се позиву косовске полиције на саслушање које је заказано за данас, ми делимо судбину народа", рекао је јутрос у Косовском Митровици Игор Симић из Српске листе, директор Фонда ПИО за Ким, потврђујући да је добио позив за саслушање у тзв. косовској полицији.

Он је истакао  да ће се одазвати позиву и јасно рећи да су радили у интересу грађана свих националности, и да нису деловали на начин како су то они квалификовали, нити су се бавили фалсификовањем докумената.

"Нисмо први Срби које су тамо одвели, гњавили, саслушавали. Ово је наш политички прогон и део ширег плана репресије према свему српском. Ми ово видимо не само као политички прогон нас као појединаца који смо били на челу институција већ као прогон српског народа, јер су те институције пружале услуге грађанима. Није проблем како ће Симић, Запорожац и остали после овога, већ како ће народ без услуга које су пружале установе на чијем смо били челу. Косовске власти су одувек имале сазнање о постајању тих установа и није ништа ново да у овом граду постоје те институције. У Бриселу се преговарало како ће те установе функционисати у будућности", рекао је Симић додајући да су по његовим информација позиве за саслушање добили он, и то преко апликације на Виберу, као и Иван Запорожац.

По његовим речима, српске институције пружале су легалне услуге свим грађанима и нису кршиле никакав закон као и да пандан тим установама не постоји.

"Питање за грађане јесте где ће сутра пријавити рођење детета, смртни случај, где ће се венчати, доћи ћемо у ситуацију ако се овако настави, а наставиће се, да неће имати ко да одреди гробно место. Прети се универзитету и упадима у друге институције", рекао је Симић.

Он је подсетио да је "2013. скупштина у Приштини усвојила закон којим је ратификовала Бриселски споразум, а који се бави начином функционисања установа Републике Србије на овим просторима и о начинима како да се њихово функционисање на неки начин реши како би биле и у косовском систему прихваћене, дакле легално и по закону.

СЛ је данас из Косовске Митровице позвала грађане, Србе на северу, на мир и суздржаност. По речима Симића, нико од запослених у установама чије су зграде заузете неће остати без зарада и посла.

Према ранијим незваничним подацима, на саслушање су данас у тзв. косовску полицију позвани петорица челника Српске листе на северу КиМ и ово није први удар приштинских власти на Српску листу.

Само који дан после трагичних догађаја у селу Бањска и оптужби приштинских власти који су за кривце одмах прогласили Србију, а потпредседника Српске листе Милана Радоичића означили као "вођу терористичке групе", председница тзв. Косова Вјоса Османи најавила је да ће ускоро "бити донете институционалне мере" против Српске листе.

Османи није прецизирала какве би те мере и против кога могле да буду.

У мају прошле године, после изјава званичника СЛ да ће "Срби бити принуђени да право на опстанак бране свим могућим средствима ако нове локалне структуре у четири општине на Северу, састављене од Албанаца, изабране 23. априла, добију мандате", из Приштине је поручено да је то "претња уставном поретку", и да би СЛ требало брисати из регистра политичких партија. Затражено је да и да се деловањем Српске листе позабаве и правосудни органи тзв. Косова.

Средином септембра прошле године Курти је говорећи о ранијој одлуци Срба да напусте косовске институције, рекао да ће "људи из Српске листе да плате и пате за грешке које су направили".

"Добро знате као и ја да се овде не поштује закон. Да се закон не поштује видело се и на примеру упада полиције у КБЦ у Северној Митровици. У моменту уласка у КБЦ претресане су котларница и вешерница на очиглед и лекара и пацијената. Миловић и ја, као заменик и директор установе тражили смо налог, сада га нисмо добили. Нисмо добили прилику да разговарамо са шефом оперативе, а тамо ништа није нађено. Тражили су пушке, ракетне бацаче, ништа није нађено. Питање је где су судско-медицинске обдукције људи који су убијени у Бањској, да ли је могуће да се годину дана чека да се добије неки документ", рекао ја на конференцији за медије, јутрос у Северној Митровици, Здравко Елек, председник СЛ.

На питање како коментарише реакције Београда на последње догађаје Елек је подсетио да је КБЦ последњих година заслугом Владе Србије запослио 600 људи, да је у току конкурс за још 70 људи.

"Ми треба да преиспитамо себе шта ми можемо да урадимо. Много је урађено, у ретким новинама сам видео да је за дан запослено 200 људи", рекао је Елез.

image