Србија и Балкан

Немачка коментарише сусрет Путина и Вулина: Преговори о уласку у ЕУ постају бесмислени

Портпарол Европске комисије Петер Стано каже да одржавање веза Београда и Москве за време сукоба у Украјини није у складу са вредностима ЕУ и процесом придруживања Европској унији
Немачка коментарише сусрет Путина и Вулина: Преговори о уласку у ЕУ постају бесмислениGetty © Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаел Рот осврнуо се на изјаве Александра Вулина који се јуче састао са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

Рот је, наиме, на друштвеној мрежи Икс поручио председнику Александру Вучићу да ако су Вулинове изјаве званичан став Владе Србије, "пријатељство са криминалцима може да га одведе у Кремљ, али не и у ЕУ".

"Господине председниче Александре Вучићу, ако је ово званичан став Владе Србије, разговори о чланству у ЕУ постају све бесмисленији", написао је Рот и додао да га "пријатељство са ратним злочинцима које демонтира демократију може довести до Кремља, али дефинитивно не до ЕУ".

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин је, на састанку са руским председником Владимиром Путином у Владивостоку истакао да Србија на челу са Александром Вучићем никада неће постати чланица НАТО и да никада неће увести санкције Руској Федерацији.

На састанак Вулина и Путина реаговала је и Европска унија.

Портпарол Европске комисије Петер Стано такође се осврнуо на посету Александра Вулина Русији, тврдећи да одржавање веза Београда и Москве за време сукоба у Украјини није у складу са вредностима ЕУ и процесом придруживања Европској унији.

"Европска унија рачуна на све земље кандидате као на поуздане европске партнере који деле исте принципе, вредности, безбедносне гаранције и напредак. Европска унија је била јасна са својим партнерима: односи са Русијом не могу бити нормални због руског неоправданог рата против Украјине", рекао је он за Н1.

image