Србија и Балкан

Вучић: Данас највероватније одлука о војном року, трајаће два и по месеца

Председник је рекао да је то минимално што неко може да пружи за своју државу
Вучић: Данас највероватније одлука о војном року, трајаће два и по месеца© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је да ће данас вероватно бити донета одлука о враћању војног рока у Србији.

"Највероватније рок би био два месеца плус 15 дана вежбе, што ће рећи 75 дана", рекао је Вучић приликом тактичко војне вежбе у Гучеву и додао да би за жене био добровољан, као и да би могао да буде уведен за око годину дана.

"Ми смо сада разговарали око војног рока и вероватно ћемо донети ту одлуку. Процене у овом тренутку још нису завршене и разговори", рекао је Вучић током обиласка тактичко-техничког збора опреме и наоружања које користе припадници специјалних јединица Војске Србије.

Додао је да је то минимално што неко може да пружи за своју државу.

"Одредили бисмо не тако безначајну новчану награду за време проведено у касарнама, ову одлуку морамо брзо да донесемо", рекао је Вучић и додао да се ради на чувању младих људи и оних у ИТ сектору, којима мора да се обезбеде посебни услови, али то "морамо да се договоримо како да изведемо са Војнотехничким институтом, са нашим јединицама везе, да могу својим знањима да допринесу, а да не морају да пролазе пешадијску обуку кроз коју је свако од нас пролазио и кроз све друго". 

Говорећи о стању у Војсци Србије Вучић је рекао да је договорено да се обнови велики број касарни широм Србије, од Сомбора, Кладова, Пирота, преко Сурдулице, Прибоја, Краљева...

"Кад кренемо од Ваљева до Пријепоља немате више чету војске. Сад ћемо то да полако мењамо и обезбеђујемо ту дубину резерве која у случају било којег агресорског напада може да нам омогући помоћ. Обавеза се своди на свега 75 дана, дакле пет пута мање него што сам ја служио. Тако да то није баш неки велики проблем, али за нашу армију је од изузетног значаја. И за нашу укупну оспособљену земљу. То је нама нових 100 милиона евра у буџету, али мислимо да ће се на различите начине вратити људима", рекао је Вучић.

Фабрике градова

Каже да кад, на пример, у Сомбору имате 600-700 војника, онда морате рачунати пута три јајета дневно, најмање, млека, хлеба и свега другог.

"То су фабрике за градове у којима ће да буде. То је нови живот у тим градовима, више потрошње у ресторанима, кафанама, у свему другом", навео је Вучић.

Поред председника, вежби присуствују и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Вучићу је данас показано и наоружање које користе 63. падобранска и 72. бригада за специјалне операције: пиштољи, аутомати, аутоматске пушке, пумпарице, бацачи граната, пушкомитраљези, снајперске пушке као и додатна снајперска опрема домаће и иностране производње.

Председнику су посебно показане снајперске пушке америчког произвођача Барет и Заставе.
Како су војници рекли председнику Вучићу, снајперска пушка "барет" показала се изузетно добром и погађала је циљеве на 2.000 метара, али се и снајперска пушка М12 "Заставине" производње показала изузетно успешном јер је погађала на циљеве 1.550 метара.

"Направили су заиста добру пушку", прокоментарисао је Вучић.

Председнику су затим показани беспилотни ваздухоплови и падобрани, међу којима су и они најсавременији борбени падобрани који постоје, а које користе те две бригаде.

Вучић је затим разгледао и одела за рониоце, где му је речено да највише ронилаца има управо у 72. бригади за специјалне операције.

Приказана су сува и мокра одела, а војници су рекли да им недостају само чамци.

"То није скупо. Треба да набавимо брзе чамце и то не само за Саву и Дунав, већ и да имамо брзе чамце за мање водотокове као што су Тиса, Тамиш и Дрина", рекао је Вучић.

Председник је претходно положио венац на Спомен обележје костурнице на Гучеву која је подигнута у знак сећања на борбе вођене у бици на Дрини 1914. године, током Првог светског рата. У њој су заједнички сахрањени посмртни остаци око 4.000 српских и аустроугарских војника. Гучевска битка била је прва рововска битка у Првом светском рату и трајала је 55 дана, а у народу је позната као "Битка изнад облака".

image