Србија и Балкан

Ненад Поповић о санкцијама руским медијима: Скандалозно, јак напад на слободу говора

За разлику од Сједињених Америчких Држава, у Србији званично раде најразличитији медији чији се рад не ограничава, истакао је српски министар без портфеља за руске медије, наводећи да на територији Србије, свидело се то некоме или не, раде и руски медији тако да грађани могу сами да бирају извор информација
Ненад Поповић о санкцијама руским медијима: Скандалозно, јак напад на слободу говора© Amir Hamzagic/ATAImages

Америчке санкције против медијске куће "Русија севодња" представљају глобални удар на слободу говора и медија, оценио је данас за "РИА Новости" Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Републике Србије, који се, подсетимо, такође, налази под америчким санкцијама. 

"То је апсолутно скандалозна и политички пристрасна одлука. Сједињене Америчке Државе много говоре о демократским вредностима, а један од њихових темеља су слобода говора и могућност да представници медија, укључујући и опозиционе, слободно обављају своје активности. Али у стварности је, као што видимо, ситуација потпуно другачија", рекао је Поповић.

Како је објаснио, Американци не само да не желе да чују другачије мишљење, већ њихов егоцентризам превазилази све границе.

"Најгоре је што својим грађанима ускраћују приступ алтернативним изворима информација и тиме крше њихова права. Као што знате, у Србији, за разлику од САД, званично раде различити медији и за њихово деловање нема ограничења. Руски медији износе своје гледиште, позицију Русије о најважнијим догађајима који се дешавају у свету, без обзира да ли се то некоме свиђа или не. Дакле, наши грађани сами бирају из којих извора добијају информације", поручио је Поповић.

 

image