Србија и Балкан

Предострожност или претња: Шта се крије иза упозорења МСП Велике Британије о северу КиМ?

Искусни контраобавештајац за РТ Балкан наглашава да нема дилему, те да верује да нам Британци припремају нереде и сукобе на КиМ
Предострожност или претња: Шта се крије иза упозорења МСП Велике Британије о северу КиМ?www.globallookpress.com © IMAGO/Markus Matzel

Упозорење Министарства спољних послова грађанима Велике Британије да не путују на север Косова и Метохије, нарочито у четири општине са српском већином на северу, "због бројних безбедносних претњи", указује да они знају да ће се на КиМ догодити неки инцидент, а веома је могуће и да њихове службе учествују у припреми тога, поручује за РТ Балкан некадашњи официр КОС-а Љубан Каран.

МСП Велике Британије упозорава грађане да је то "због насилних инцидената и појачаних тензија у овим областима", а позив је уследио после најављене блокаде на административним прелазима заказане за петак, 6. септембар.

Наш саговорник наводи да Британци и њихова обавештајна служба МИ6 увек знају унапред нека дешавања, "поготово на неуралгичним подручјима као што је КиМ".

"Када они упозоравају – тачно знају шта ће се догодити, зато што у неким од тих неуралгичних подручја у свету они директно управљају догађајима. Они су иницијатори и подстрекачи сукоба. Тако нешто се дешава и на КиМ. Јасно је да иза Куртија, кога формално осуђују и Европа и САД, амбасаде, Кфор, Еулекс, стоји бар једна велика сила која  управља његовим дрскостима и нападима на Србе", објашњава искусни официр КОС-а.

Каран истиче да са сигурношћу може да каже да управо Велика Британија тајно прави којекакве подметачине и ради на дестабилизацији региона и активацији сукоба, не само на КиМ, већ и у БиХ.

"Ту су присутне њихове прљаве руке, они то успешно крију, тешко је то доказати, али онима који се баве том проблематиком одавно је јасно да управо Британци и њихове обавештајне службе подстичу сукоб на Балкану", указује Каран.

Недавно је председница Одбора за спољне послове у Парламенту Велике Британије Алиша Кернс упоредила је посету председника Француске Еманула Макрона Србији са ранијом посетом шефа британске дипломатије Дејвида Камерона тзв. Косову који је испред централе Кфора поручио да ће "помоћи Косову на све начине", и рекла да Британци помажу Приштини док Француска Србији продаје "рафале".

Кернсова је, у више наврата, након инцидента у Бањској, позивала да се Србија оштро казни и оптуживала СПЦ за учешће у насиљу.

Према речима нашег саговорника, Алиша Кернс је припадница британске обавештајне службе и била је "стручњак за те прљаве акције по свету, а онда се одједном нашла у британском парламенту као албански и бошњачки лобиста".

"Она по задатку обавештајне службе МИ6 и британске владе ради на томе да британску јавност  припреми  за прљаве акције које планирају да изведу. Кад она упућује, објашњава и даје подршку – будите сигурни да се нека велика акција припрема, наравно, против Срба и Србије", указује Каран, додајући:

"Она одавно говори да треба да се појачају британске трупе на КиМ и у БиХ, дакле одавно врше припрему за дестабилизацију Балкана. Није случајно да је њихов представник за Балкан војно лице Стјуарт Пич који је учествовао у претходној агресији на СРЈ. Они одавно планирају војно решење док постављају такве личности да раде дипломатске послове на Балкану."

Искусни контраобавештајац за РТ Балкан наглашава да нема дилему, те да верује да нам Британци припремају нереде и сукобе.

image