Кинеско-афрички самит у Пекингу: Више од 50 милијарди долара улагања у наредне три године

Кина планира да у Африци у наредном периоду створи милион радних места

У Пекингу је у току самит шефова држава и влада у оквиру Форума кинеско-афричке сарадње, који је у кинеској престоници представљен као најважнији међународни скуп последњих година.

Председник Си Ђинпинг састао се са бројним  афричким лидерима, међу којим је био и председник Комисије Афричке уније Мусу Факија Махамата.

Разлога за оптимизам на обе стране има на претек, зато што, како је на свечаној церемонији отварања поменутог форума рекао кинески председник Си Ђинпинг, једна трећина светске популације живи у Кини и Африци, а глобалне модернизације неће бити без модернизације Кине и Африке.

Овоме у прилог говоре најаве и импресивни досадашњи статистички подаци.

Према најавама које су се чуле током самита, кинески лидер Си Ђинпинг обећао је док се обраћао на највећем самиту у Пекингу од пандемије више од 50 милијарди долара за финансирање Африке у наредне три године, обећавајући да ће продубити сарадњу у инфраструктури и трговини са континентом.

Осим тога, Кина би у Африци у догледној будућности могла да обезбеди отварање око милион радних места, уз поменуто новчано улагање, нарочито у 30 главних инфраструктурних пројеката који треба да обезбеде бољу унутрашњу повезаност афричког континента.

"Кина је спремна да продуби сарадњу са афричким земљама у индустрији, пољопривреди, инфраструктури, трговини и инвестицијама", поручио је кинески председник.

На састанку је говорио и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, који је рекао афричким лидерима да би све веће везе између Кине и афричког континента могле да "покрену револуцију обновљиве енергије".

"Изванредан развој Кине, укључујући искорењивање сиромаштва, пружа богато искуство и стручност", казао је Гутереш.

Од почетка овог века до данас, вредност спољнотрговинске размене Кине и Африке увећана је са мање од 100 милијарди јуана (око 14 милијарди долара) на 1,98 билиона јуана. Према подацима које је објавила Кинеска медијска група, позивајући се на кинеску Генералну управу царина, просечна годишња стопа раста спољнотрговинске ратзмене Кине и Африке у овом столећу износила је од 17,2 одсто.

Од јануара до јула ове године, вредност спољнотрговинске размене Кине и Африке увећана је за 5,5 одсто, на 1,19 билиона јуана, достигавши историјски максимум.

"Кинески извоз бродова, аутомобила и ветротурбина у Африку порастао је за 44,8, 35,8, односно 253,1 одсто на годишњем нивоу. У међувремену, кинески увоз сусама, сушеног дувана и макадамије из Африке порастао је за 38,8 одсто, 32,7 одсто и 106,2 одсто, респективно, у поређењу са претходном годином", наводи Кинеска медијска група.

На самиту уприличеном у оквиру Форума кинеско-афричке сарадње данас је усвојена Декларација о заједничкој изградњи кинеско-афричке заједнице са заједничком будућношћу у новој ери и Акциони план поменутог форума за наредне три године.

У оквиру акционог плана предвиђено је десет "партнерских акционих планова" који ће бити остварени у наредне три године у областима "узајамног учења међу цивилизацијама", трговине, сарадње у развоју индустријских ланаца, повезаности, развојне сарадње, здравства и другим областима.

На Форуму кинеско-афричке сарадње учествује више од 3.200 људи, укључујући шефове држава и влада, шефове делегација и шефове међународних и регионалних организација афричких држава чланица поменутог форума у међународној јавности познатог по скраћеници ФОЦАЦ (Forum on China-Africa Cooperation).