Србија и Балкан

Вулин одговорио портпаролу ЕУ: Ваше лицемерје изазива и подсмех и гађење

Поносан сам што сам имао прилику да упознам председника Владимира Путина и радујем се свакој прилици да сретнем пријатеља Србије и лидера такве мудрости и интегритета, поручио је потпредседник српске владе
Вулин одговорио портпаролу ЕУ: Ваше лицемерје изазива и подсмех и гађење© Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин реаговао је на изјаву портпарола ЕУ Петера Стана да је његов сусрет са председником Руске Федерације Владимиром Путином "у супротности са циљем Србије да се прикључи ЕУ", поручивши да "не зна у чије име говори господин Стано, будући да је председавајући ЕУ Виктор Орбан такође имао састанак са руским председником".

"Посебно молим портпарола ЕУ да не употребљава термине агресија, међународно право или повеља УН. После 1999. и агресије НАТО-а на Србију, после гажења Резолуције 1244 и признања тзв. Косова изгубили сте свако право да говорите о моралу или међународном праву. Ваше лицемерје изазива и подсмех и гађење", поручио је Вулин.

Потпредседник српске владе је нагласио да је поносан што је имао прилику да упозна председника Владимира Путина и да се "радује свакој прилици да се су сретне са пријатељем Србије и лидером такве мудрости и интегритета".

"Слободно ме позовите у Брисел доћи ћу, а истина коју ћу вам рећи можда вам неће пријати али ће бити лековита", нагласио је потпредседник Владе Републике Србије.

Подсетимо, портпарол Европске комисије Петер Стано рекао је поводом састанка Вулина и Путина да "ЕУ позива Србију да одбаци јачање односа са Русијом, јер је то у супротности са њеним обавезама као кандидата за улазак у Унију".

"Европска унија рачуна на све земље кандидате као на поуздане европске партнере који деле исте принципе, вредности, безбедносне гаранције и напредак. Европска унија је била јасна са својим партнерима: односи са Русијом не могу бити нормални због руског неоправданог рата против Украјине", рекао је он за Н1.

image