Србија и Балкан

Политичари и медији у ФБиХ оптужили Пленковића да не поштује институције БиХ

Кампања против Пленковића је започета другог дана његове посете док је боравио у Мостару, а повод су биле констатације које је изнео дан раније у интервјуу за БХРТ
Политичари и медији у ФБиХ оптужили Пленковића да не поштује институције БиХ© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ Miroslav Lelas/ bg

Део политичара и медија у БиХ критиковао је хрватског премијера Андреја Пленковића, који данас завршава дводневну посету Сарајеву и Мостару, тврдњом да "понижава институције и меша се у послове" друге државе.

Кампања против Пленковића је започета другог дана његове посете док је боравио у Мостару, а повод су биле констатације које је изнео дан раније у интервјуу за БХРТ.

Наиме, Пленковић је оптужен да понижава институције БиХ и да се меша у унутарња питања друге државе због начина на који заговара равноправност Хрвата кроз измене Изборног закона.

Он је уз остало коментарисао и садржај пресуде Европског суда за људска права којима је утврђена дискриминација грађана БиХ у изборном процесу по основу њихове етничке припадности или места пребивалишта.

Најпознатију и прву од њих по тужби Јакоба Финција и Дерве Сејдића, Европски је суд донео још 2009. године, а последњу у случају тужбе, коју је поднео Славен Ковачевић, саветник Жељка Комшића, у августу ове године.

Ниједна од тих пресуда још није спроведена а хрватски премијер је одговарајући на питање БХРТ-а казао како их види као покушај промене политичког устројства БиХ.

"Ја мислим да су и пресуде Сејдић-Финци и све остале донете на том суду један правни пут остваривања политичких циљева", казао је Пленковић.

Хрватска покушава да уређује односе у БиХ

На ове Пленковићеве поруке огласила се опозициона Странка демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића из које је хрватски премијер оптужен да "покушава да уређује односе у БиХ".

Потпредседник те странке Шефик Џаферовић је саопштио да Европски суд за људска права није доносио никакве политички фабриковане одлуке, него је утврдио озбиљну дискриминацију у БиХ и наложио јој да то исправи.

"Сигуран сам да овде није реч о незнању, већ о покушајима Хрватске да уређује односе у БиХ", рекао је Џаферовић.

Слично је реаговао и потпредседник Федерације БиХ Рефик Лендо, такође члан СДА, изјавом да је Пленковић коментарима на рачун пресуда суда у Стразбуру довео у питање лични и кредибилитет шефа хрватске Ваде.

"Неприхватљиво је и неумесно да премијер државе чланице Европске уније преиспитује и оспорава правну ваљаност пресуда Европског суда за људска права јер тиме не само да уноси правну несигурност у Босну и Херцеговину већ дерогира принципе на којима почива Европска унија", изјавио је Лендо.

Подсетио је да је темељ данашње БиХ политички договор кључних светских државника и политичара који су представљали народе у БиХ којим је окончан рат и донет Дејтонски мировни споразум, а након тога су, казао је, уследили покушаји да се то промени пресудама Европског суда за људска права.

image