Србија и Балкан

Кристофер Хил: САД не одобравају и не координишу Куртијеве потезе, Србија поступа исправно

"Они који скрену с дијалога скрећу с наше политике", истакао је амерички амбасадор
Кристофер Хил: САД не одобравају и не координишу Куртијеве потезе, Србија поступа исправно© L.L./ATAImages

Вашингтон је веома јасан на тему једностраних мера Приштине које представљају одступање од дијалога, док се Србија истог држи, а то је исправан пут, рекао је амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

На констатацију да многи у Србији верују да су последње акције Приштине одобрене и координисане са САД, Хил је за РТС рекао да је то "потпуно нетачно".

"То је потпуно нетачна информација. САД су врло јасно, апсолутно јасно ставиле до знања да будућност ове ситуације треба решити дијалогом, путем онога што ради амбасадор (Мирослав) Лајчак. Ми доследно подржавамо то. И мислим да смо такође били прилично јасни да смо незадовољни када неко одступи од дијалога или предузме једностране кораке", рекао је амерички амбасадор.

Истакао је да се Србија држи дијалога, и да је то исправан приступ.

Дијалог може решити све проблеме на КиМ

"Наш став је да дијалог има све елементе који могу решити ове проблеме, и ови проблеми морају бити решени дијалогом", рекао је Хил.

Према његовим речима, Сједињене Државе су јасно рекле шта мисле да треба да се уради, да су биле јасне и у вези с мостом на Ибру, као и формирањем ЗСО.

"Слали смо врло јасне поруке. Били смо врло јасни да они који скрену с дијалога скрећу с наше политике. Србија је веома напорно радила на овоме, добро поступила држећи се дијалога. Охрабрио би Србију да настави тако”, нагласио је Хил.

Коментаришући позив Куртију на конвенцију Демократске странке, што се у Србији доживљава као "прст у око", рекао је да се мора разумети одакле позивнице долазе, а одакле не долазе.

"Дакле, када нека НВО позива некога на конвенцију, не бих из тога изводио велике политичке закључке. Чињеница је да је Влада Сједињених Држава, посебно Стејт департмент, била врло јасна око тога где видимо будућност овог процеса, а то је кроз дијалог", поновио је Хил.

САД и Србија имају заједничке интересе

Говорећи о односима САД и Србије, рекао је да се они успешно развијају, односно да имају много заједничких интереса

"Веома смо забринути због регионалних питања, али такође смо веома забринути због онога што се дешава у Украјини. Тако да мислим да постоје многи позитивни знаци у погледу тога куда ће се однос САД и Србије развијати. Да будемо јасни, Србија има много изазова. Један од тих изазова, који деле многе земље, јесте питање где грађанско друштво налази своје место. Како се управља тим питањима? Како се балансира моћ државе и права појединаца, посебно права на слободно окупљање и организовање?", рекао је Хил.

Затим је поновио да Сједињене Државе, у вези с Косовом, подржавају оно што ради Лајчак и елементе који су на столу.

"Примарни елемент је Заједница српских општина и нисмо се од тога одмакли", подвукао је Хил.

Вашингтон, Брисел и дијалог

На питање како види улогу САД у дијалогу, одговорио је да се Вашингтон и Брисел труде да се међусобно подржавају.

"Веома смо блиски са Лајчаком. Управо сам га видео јуче. Имамо новог изасланика, Сашу Козунова. Он је управо срео господина Лајчака пре неки дан. Остајемо у блиском контакту, размењујемо своје ставове и трудимо се да се међусобно подржавамо", рекао је Хил.

На констатацију да се напад на српске институције на Косову догодио мање од 24 сата након што је Србија објавила одлуку да купи француске "рафале", те упитан "зашто се дозволило Приштини да гурне Србију уназад", одговорио је да не мисли да је било ко гурнуо Србију у назад.

"Мислим да Србија почиње да доноси важне стратешке одлуке. Једна од тих одлука се односи на куповину ових борбених авиона, 'рафала'. Оно што Србија ради није само куповина авиона већ куповина односа са ваздухопловним снагама НАТО-а. Мислим да је то веома важно и да то неће бити промењено ситуацијом на терену на Косову. Што не значи да не треба да се бавимо ситуацијом на Косову", рекао је Хил.

Према његовим речима, посете председника Француске и канцелара Немачке Београду представљају врло јасан помак.

"Волели бисмо да видимо да се то настави, у складу са жељама српског народа и српског руководства. Нисмо овде да кажемо Србији шта да ради или како да се оријентише. И јасно сам ставио до знања током година које сам овде да не говорим никоме шта да ради. Они морају сами доносити одлуке, и мислим да те одлуке иду у правом смеру", навео је амерички амбасадор.

Кроз дијалог до чланства у Европској унији

Поновио је да Србија треба да се придржава дијалога и приступа који је изнела ЕУ, те да ће "степен у којем се Србија придржава тог приступа помоћи њеним тежњама ка Европској унији".

"Европска унија је то врло јасно ставила до знања. И ми смо то јасно ставили до знања. Што се тиче провокација, дешавања на терену и било каквих једностраних одлука, мислим да је и НАТО врло јасно говорио о томе, као и ЕУ, и очигледно је да смо уз обе те институције. Знате, тешко је рећи људима да морају бити стрпљиви. Ово је тешко питање, али мислим да, када је у питању утицај на однос САД и Србије, ми настављамо да идемо напред заједно и очекујем да ће се то наставити у будућности", рекао је Хил.

На питање како односи Приштине и Београда и постојећи проблеми утичу на приступање Србије Европској унији, одговорио је да се много тога дешава у последњим недељама и месецима када је реч о ЕУ, не само у погледу чланства већ и у смислу отварања врата за чланство и пружања оквира за време приступања.

"Али и ови планови за раст су веома стварни и веома важни за земље које су укључене, посебно за Србију, која има велики интерес да види како се њен приступ европским тржиштима отвара. То се дешава, и оно што то омогућава, делом, јесте начин на који Србија управља дијалогом са Лајчаком", рекао је Хил.

Сматра да је пут Србије ка ЕУ реалан.

"Врло је јасно да Европа доноси стратешки избор у корист проширења. Европа говори о временском оквиру у смислу проширења, али је такође увела још један механизам, а то је модел раста, који ће помоћи земљама које још нису спремне из различитих разлога за пуноправно чланство, али ће им помоћи да имају приступ јединственом тржишту Европске уније", рекао је Хил.

Рекао је да процес јесте преговарачки, иако људи не воле да га тако зову.

"На сваком кораку постоји дијалог између земаља кандидата и ЕУ. И овај дијалог је заправо облик преговора. Нема сумње да ће тај процес ићи даље. Такође немам сумње да ЕУ разуме своју одговорност у погледу проширења, али такође разуме потребу да ради са земљама које теже чланству и да обезбеди одговоре на добра питања. Мислим да је то процес који се дешава. И стрпљење је тешка ствар. Али, знате, мора се размотрити шта је алтернатива. Не мислим да постоји много алтернатива. Важно је и то што Србија није сама у овоме. Постоји неколико земаља које пролазе кроз исти процес. А све више је земаља које не само да Србији желе добро, већ и раде на томе да јој помогну. Волео бих да мислим да су САД једна од тих земаља. Француска сигурно чини много. Посета председника Макрона била је прилично изузетна у свом историјском контексту. И мислим да би Срби, док се пењу овом дугом планином, требало да се окрену и виде колико су далеко дошли, јер су прешли велики пут", рекао је Хил.

На констатацију да грађaни Србије желе да виде неку чврсту подршку када је реч о тешким питањима, попут Косова, каже да је то фер.

"Ово се своди на многа веома тактичка питања о томе који је најбољи начин да се људи усредсреде на дијалог, који је најбољи начин да се избегну кризе, и који је најбољи начин да се обезбеди да можете изградити замах. Људи разматрају те ствари. Најбољи начин није увек преко јавних изјава", рекао је Хил.

image