Амбасадор Кине: Модернизација Кине и шанса за развој света и Србије

Пекинг и Београд су челични пријатељи, а два народа су блиска браћа, поручује амбасадор Ли Минг

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг у ауторском тексту за "Политику " је написао да је модернизација вековна тежња кинеске нације и првобитна аспирација и мисија Комунистичке партије Кине за унапређење изградње социјализма са кинеским карактеристикама.

Наводи да се пре више од 40 година Кина отиснула на велико путовање реформе и отварања и социјалистичке модернизације, постепено постајући најважнији покретач и мотор светског економског развоја и да је доказано да кинеска модернизација доноси свету развој и шансе, као и међусобне користи и заједничке победе.

"Уверен сам да српски пријатељи то могу добро да разумеју. Нарочито у последњих 10 година, наше две државе су сведочиле искораку напред у кинеско-српским односима и подизању нивоа економског и друштвеног развоја две земље, фокусирајући се на висококвалитетну заједничку изградњу 'Појас и пут'. Низ значајних пројеката 'Појаса и пута', као што су пруга Будимпешта-Београд, ХБИС 'Железара Смедерево', 'Зиђин', 'Линглонг'... дали су важан допринос економском и друштвеном развоју Србије, показујући високу стратешку визију и политичку мудрост српске стране да активно сарађује с Кином", истакао је Ли Минг.

Наводи да ће кинеска модернизација допринети не само добробити света, већ ће створити нове стратешке шансе за развој кинеско-српских односа. 

Србија се припрема за Експо 2027

Тренутно, Србија се пуном паром припрема за Експо 2027. године, примећује.

"Ове године Србија је објавила план 'Скок у будућност-Србија Експо 2027', који наглашава развој високе технологије као што су ИЦТ, вештачка интелигенција, биотехнологија... како би се побољшао животни стандард људи. Развојни циљеви и концепти наше две стране су веома слични, потпуно показујући заједничку тежњу два народа за развојем, просперитетом и подмлађивањем. Верујем да ће, како наше две земље деле развојне шансе, наставити да се појављује више квалитетних пројеката сарадње од користи за два народа", каже Ли Минг.

Он се осврнуо и на посету председника Кине Си Ђинпинга Србији у мају ове године, када је заједно са председником Србије Александром Вучићем објавио изградњу заједнице Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери, отварајући ново поглавље у развоју кинеско-српских односа.

Каже да је кинеска страна спремна да заједно са Србијом реализује важне консензусе постигнуте између двојице шефова држава, да настави да промовише висококвалитетну заједничку изградњу "Појаса и пута" и висококвалитетан развој, да сарађује са Србијом на изградњи заједнице Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери у процесу ка модернизацији и да заједно скочимо ка лепшој будућности. 

"Кина и Србија су челични пријатељи, а два народа су блиска као браћа. Увек чврсто подржавамо међусобни суверенитет и територијални интегритет, као и изборе две земље за развојни пут, увек међусобно поштујемо и једнако третирамо и постижемо узајамно корисне резултате. Заједно стојимо на новој историјској полазној тачки", поручује амбасадор.