Србија и Балкан

Вулин: Вучић није одбио Путинов позив за самит БРИКС-a

Потпредседник Владе Србије је рекао да је Вучић, мислећи "на гужву у шестнаестерцу" и велики број састанака током Генералне скупштине СБ, заправо учинио супротно
Вулин: Вучић није одбио Путинов позив за самит БРИКС-a© Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин каже да је председник Александар Вучић није одбио позив руског председника Владимира Путина да учествује на заседању БРИКС-а и да ће о томе њих двојица разговарати у унапред договореном телефонском разговору.

Вучић је у четвртак рекао да је пре десетак дана добио позив Владимира Путина да се придружи самиту БРИКС-а који се одржава од 22. до 24. октобра у Казању, али је навео да ће тада имати важне госте из иностранства.

"Имамо много важних посета, како то клинци кажу – гужва у шеснаестерцу. Хвала људима из БРИКС-а на позиву, као и председнику Путину. Имамо и Њујорк, и већ сада знам да ћу имати разговоре са најмање шест председника и седам или осам премијера на маргинама седнице Генералне скупштине УН", рекао је Вучић новинарима.

Вулин каже за РТС да Вучић није одбио позив Путина, мислећи "на гужву у шестнаестерцу" и велики број састанака током Генералне скупштине СБ, већ да је заправо учинио супротно. "Да ли ће и отићи то ће одлучити у већ договореном телефонском разговору са Путином", додао је Вулин.

Нагласио је да Русија и Србија остају савезници и да нема ниједног разлога да преиспитујемо сопствену политику према Русији.

"Ми Срби нисмо бројан народ, али смо велики народ и никада не издајемо своје пријатеље. Русија никада није урадила ништа што је нама нашкодило, никада није урадила ништа због чега би Србија требало да преиспитује своју политику према Русији. Ми остајемо стратешки партнери, остајемо савезници и нема ниједног разлога да преиспитујемо сопствену политику према Русији. Председник Вучић је показао да је једини слободан лидер у Европи и да није подлегао антируској хистерији", навео је и додао: "Нисмо увели санкције Руској Федерацији, нећемо их ни увести, нећемо променити своју политику када је реч о војној неутралности, нећемо постати чланица НАТО и нећемо дозволити да се територија Србије користи за нападе на Русију".

Упитан о Путиновим наводима да је забележен пад економске размене и да је време да се састане Међувладина комисија, Вулин је рекао да ће министар Ненад Поповић ускоро имати састанак са својим руским колегама.

Вулин је додао да то показује да Путин мисли о Србији, јер је извоз за Русију за њих статистичка грешка, а Србији много значи.

"Је ли мислите да ћемо преживети ову зиму без руског гаса. Мислим да ће о томе разговарати два председника", навео је Вулин.

Вулин је рекао да је руске партнере замолио да преговори о новом гасном аранжману почну одмах, да се не чека март 2025. године када уговор истиче, али да верује да ће одлуку на крају донети председници Русије и Србије, јер то није само економска, већ и политичка одлука.

Подсетимо, саветник председника Русије Антон Кобјаков по завршетку разговора са потпредседником Владе Србије Александром Вулином, рекао је да договор са Србијом о испоруци руског гаса могао би да буде продужен до краја септембра.

image