Србија и Балкан

Вучевић: Без Србије нема решења питања Косова и Метохије

Срби треба да верују да Косово није изгубљено, поручио је српски премијер
Вучевић: Без Србије нема решења питања Косова и Метохије© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ/bs

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нема другу политичку агенду пред изборе осим да напада Србе и додао да без Србије нема решења питања Косова.

"Тешки месец је пред нама јер Курти иде у изборе, Албанци имају изборе. Мислите да он има шта да понуди? Да он може да отвори овако неки културни центар у Ђаковици или Пећи? Мислите да Курти може да прича о Експу или да говори о Био4 кампусу? Осим да напада Србе и то му је цела политичка агенда. Он живи за то. Он је ученик Адема Демаћија, то су људи који су били спремни да буду у затвору цео живот да би постигли свој циљ, сан а то је Велика Албанија. Он живи за то", рекао је Вучевић на конференцији за медије после отварања мултифункционалног културног центра у Пироту.

Додао је да Срби треба да верују да Косово није изгубљено, те да живимо за то да Косово и Метохија буде део Србије и да о томе учимо своју децу.

"Нико никад не сме да каже да је нешто изгубљено. Никад није изгубљено оно што није предато. А та прича да је то доле решено, ако је тако, па што притискате Србију сваки дан? Ако је то све решено, шта ће вама Србија? Ако је Косово решено, шта ће вама Србија? Нема решења без Србије. Морамо да причамо о Косову и Метохији, да наша деца уче шта је Призрен, да уче шта су Дечани, шта су Грачаница и Пећка патријаршија. Да уче да тамо живи и наш народ, да нам је тамо колевка. Не да би се спремали за ратове, не да би неког мрзели него да би себе поштовали", нагласио је Вучевић.

Премијер је рекао и да исти однос треба да постоји и према ћирилици - да се учи и чува.

"Сад да изађемо у центар Пирота овде, усред Србије да кажем, па ћете видети колико има латиничних реклама, табли и свега. Сами себи морамо дати одговор на та питања, а после гледати ко је крив. Питање Косова и Метохије и о питању положаја Срба на Косову и Метохији није могуће одговорити у две реченице", закључио је Вучевић.

image