Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Позив Вучићу на самит БРИКС-а говори све о односима Србије и Русије

У Москви се цени принципијелан став Србије по питању санкција, рекао је руски амбасадор
Боцан-Харченко: Позив Вучићу на самит БРИКС-а говори све о односима Србије и Русије© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Позив руског председника Владимира Путина за састанак БРИКС-а у Казању говори све о значају Србије и српско-руских односа, рекао је амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко после састанка са председником Србије Александром Вучићем у Лозници.

У Москви се највише цени принципијалан став Србије, што санкције нису и неће бити прихваћене, рекао је Харченко.

То пружа могућност да српско-руски односи иду корак по корак напред, у садашњим тешким условима, напоменуо је амбасадор Руске Федерације. 

Он је истакао да је привреда увек на првом плану, и да се сада размишља о одржавању међувладиних комисија, окупљању институција и званичника који би учествовали у развоју српско-руских односа. 

"Русија је апсолутно свесна најтеже ситуације на КиМ, и то ће бити једно од најважнијих, најприоритетнијих питања у току такозване министарске седнице при заседању Генералне скупштине УН. У октобру се очекује и редовно заседање Савета безбедности УН за КиМ, што ће дати прилику и Русији да изнесе свој принципијелни став на основу Резолуције 1244", рекао је Боцан-Харченко.

Како је рекао, основни задатак је заштита Срба који живе на КиМ, њихова безбедност и обезбеђивање нормалних услова за живот. 

Он је такође истакао да је доста тешка ситуација због притисака на Бањалуку, што је, како је рекао, исто веома важан део спољнополитичке агенде Руске Федерације. 

image