Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Да ли ће и како суђење Додику утицати на исход локалних избора у БиХ?

Политички аналитичар Анђелко Козомара указује да СНСД на челу са Милорадом Додиком у овом тренутку има огромну већину гласова у око 46 општина у Српској и да ту нико, ни опозиција ни његови коалициони партнери не могу ни да му приђу
РТ Балкан анализа: Да ли ће и како суђење Додику утицати на исход локалних избора у БиХ?Getty © Samir Yordamovic/Anadolu Agency

Процес који се у Суду БиХ води против Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита којег у Српској не признају донео му је само додатну подршку грађана који сматрају да је на делу покушај прогона председника Републике Српске, па суђење ни на који начин не може да утиче на локалне изборе који су данас расписани у БиХ, за РТ Балкан оцењује аналитичар Анђелко Козомара. 

Симболичним лепљењем првих предизборних плаката широм Републике Српске, уз учешће челних људи најважнијих странака и њихових кандидата, званично је почела изборна кампања за локалне изборе, који ће бити одржани 6. октобра.

"Данас је саопштено и да је рочиште Милораду Додику заказано за 11. на захтев одбране одложено за 18. септембар, то значи да пресуда неће бити донета до 6. октобра, када се одржавају локални избори у БиХ. Пресуда неће утицати на резултате избора ни за власт ни за опозицију, али је чињеница да ово суђење које све више прераста у правни нонсенс и све више личи на циркус, иде у корист Милораду Додику", указује аналитичар.

Према његовим речима, грађани сматрају да је то прогон председника Републике и то искључиво из намере да се изрекне заштитна мера.

"Каква год била основна, пресуда -  мање је битна, главна заштитна мера која би се том приликом изрекла, а коју нису крили ни амерички амбасадор ни многи политичари у Сарајеву је мера забране обављања политичке делатности Милораду Додику. Њима је циљ склонити Додика са власти, а у затвор и не мора да иде", наводи Козомара, истичући:

"Додик је потписао закон за који му се суди три дана пре него што је Кристијан Шмит наметнуо измене кривичног закона и као кривично дело представља неизвршавање његових одлука. Међутим, суд овакав какав је, не барата чињеницама нити их оне занимају, раде по налогу из америчке амбасаде и још неких западних центара моћи, да Додик мора да буде уклоњен јер не могу да га уклоне изборима."

Политички аналитичар указује да СНСД на челу са Милорадом Додиком у овом тренутку има огромну већину гласова у око 46 општина у Српској и да ту нико, ни опозиција ни његови коалициони партнери не могу ни да му приђу.

"Нема сумње да му је ово суђење донекле ишло у прилог, али и друге околности, као што је патриотски став о Републици Српској, али и Србима не само у БиХ већ и у читавом региону, његов близак однос са Александром Вучићем који је веома цењен и поштован у Републици Српској, затим снажна подршка Русије Додиковој политици, редовни контакти са руским амбасадором, и оно што је најважније за све, поред свих санкција које је Америка увела не само појединцима него и Републици Српској у целини, Влада РС извршава све своје финансијске обавезе на време, исплаћују се сва социјална давања и све то говори о стабилности РС у овом тренутку", објашњава Козомара.

Све је потпуно јасно и отворено и сви су свени тога да не могу да се ухвате у коштац са Додиком и да га на овим изборима скину са власти.

image