Одблокирани прелази ка КиМ: Омогућен саобраћај преко Мердара, Брњака, Јариња

Представници више завичајних удружења од синоћ блокирају прелазе између Косова и централне Србије, пунктови су постављени на по пар километара од административних прелаза и не дозвољавају прелазак камиона са робом

Власти у Приштини отвориле су за саобраћај пунктове Брњак и Мердаре, пошто су, како су саопштиле, активисти више српских удружења уклонили блокаде у близини тих административних пунктова из правца централне Србије.

Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свећља саопштио је да је отварање пунктова обављено након што је добио потврду да су блокаде уклоњене.

Административни прелаз Јариње од јутрос је отворен за саобраћај.

Административни прелаз Брњак ноћас je, одлуком власти у Приштини затворен за саобраћај, јер су, наводно, "маскиране особе малтретирале једну породицу која је путовала из правца Зубиног Потока преко пункта Брњак и даље преко централне Србије у Западну Европу".

Приштинске власти потврдиле су ноћас да је затворен и прелаз Мердаре, наводно, зато што маскиране особе на "територији Србије малтретријау путнике". Према речима возача који су покушали да пређу преко Мердара, такозвана косовска полиција враћала је све са тог прелаза.

Председник Удружења грађана косовско-митровачког округа Раша Ројевић изјавио је данас да су сви административни прелази између Косова и Метохије и централног дела Србије - Мердаре, Јариње и Брњак блокирани као реципроцитет на мере премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, те да је 1. октобра рок до када очекују нормализацију стања, у супротном, како каже, предузеће се радикалније мере.

Данас је девети дан блокаде зграда српских институција на северу Косова и Метохије. Више стотина запослених и даље не може на своја радна места.

Ројевић је за Танјуг рекао да њихов циљ није стварање гужве на административним прелазима, већ да се на један цивилизован начин међународној заједници стави до знања какво је стање у јужној српској покрајини.

"Да ли постоји уопште резолуција 1244, да ли уопште постоји и једна међународна мисија на Косову и Метохији, која може да уразуми тог човека. На барикадама је од 30 до 50 људи, не више. Не треба ми да правимо митинге на административним прелазима", рекао је Ројевић.

На питање да ли српска полиција има разумевања за ове блокаде, Ројевић каже да им не праве никакав проблем.

"Ми радимо селективну блокаду. Ми нисмо сели сад на пут па да не може нико да прође. Нема потребе. Значи, ми радимо само реципроцитет онога што ради Курти Србима на Косово и Метохији", рекао је Ројевић за Тањуг.

Саобраћај преко пунктова Мутивода, Кончуљ и Мучибаба према Медвеђи, Бујановцу и Прешеву није блокиран.

Мања група људи који су синоћ блокирали саобраћај у месту Рудница близу Јариња повукла се јутрос са блокаде. Око 9 часова преко Јариња и Руднице текао је несметано. Из смера са Косова и Метохије ка централној Србији пришло је неколико камиона са робом. Ова група је и даље у близини места где је саобраћај био блокиран.

Представници више завичајних удружења од синоћ блокирају прелазе између Косова и централне Србије, пунктови су постављени на по пар километара од административних прелаза ка централној Србији и не дозвољавају прелазак камиона са робом, док је прелаз путничким возилима дозвољен возачима који имају српска документа. Најавили су да ће блокаде трајати до испуњења захтева, односно до повлачења специјалаца са севера КиМ, из српских институција, као и ослобађање ухапшених Срба.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је јуче, после саслушања у тзв. косовској полицији на које је позван због наводног фалсификовања докумената, да је у питању класичан политички процес и удар на све што има везе са Србијом.

Саслушање Тодића и још четворице челника српских институција на северу КиМ уследило је након што су привремене приштинске институције прошлог петка насилно затвориле зграде институција Републике Србије у све четири општине на северу Косова и Метохије.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак боравио је јуче у Приштини како би припремио следећу рунду дијалога главних преговарача.

Након сусрета са приштинским представником Бесником Бисљимијем рекао је договорен наставак дијалога, без прецизирања других детаља.

Изасланик ЕУ је најавио да је током састанка било речи и о отварању моста на Ибру, у Косовској Митровици, и поновио да би мост требало да буде отворен за саобраћај, али само у сарадњи "са међународним партнерима Приштине".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упитао је због чега Лајчак сада споразум о мосту на Ибру измешта из бриселског дијалога, а "до јуче је то питање најављивао као главну тему разговора у Бриселу".