Србија и Балкан

Милатовић: Зашто сам Вучићу рекао да говорим српским језиком

Милатовићева изјава пред председником Србије да говори српским језиком изазвала је негодовање код једног дела јавности у Црној Гори
Милатовић: Зашто сам Вучићу рекао да говорим српским језиком© TANJUG/GLOBSEC/ HOLUBOVA DOROTA

Прдеседник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да цела Црна Гора зна да је његово национално опредељење – Црногорац, а да прича српским језиком.

Он је то рекао одговарајући на питање зашто је пред председником Србије Александром Вучићем на панелу у Прагу казао да говори српским језиком.

"Не сматрам, са друге стране, да људи који говоре црногорским језиком мање воле ову земљу и обрнуто, да се неко изражава као Србин, па да мање воли ову земљу. Ја само те ствари никад не износим у први план, а ако ме неко пита одговарам без устезања и обланди. Право сваког у овој земљи је да каже којим језиком говори", рекао је Милатовић.

Милатовићева изјава да говори српским језиком изазвала је негодовање код једног дела јавности у Црној Гори.

"Ја Устав одлично познајем и у њему пише да је службени језик црногорски, а да је у службеној употреби и српски језик. Кад је у питању национални осећај и језик којим говорим, био сам јасан и транспарентан, у поређењу са појединим политичарима који су то питање покушавали да избегну", оцијенио је Милатовић.

Питање језика и националног опредељења га, како каже, не детерминише, нити га ставља у први план.

"Ја сам пре свега економиста, остварен човек на професионалном плану, супруг, отац, родитељ, човјек који се вратио у Подгорицу и у Црну Гору", закључио је Милатовић.

У Црној Гори је у децембру прошле године одржан попис и до данас нису објављени резултати, па се и даље не зна колико се људи изјаснило да говори српски језик, као ни како се национално изјашњавају.

image