Србија и Балкан

Комеморација у Јасеновцу, Додик: Овде смо да одамо пошту свим страдалима у Другом светском рату

Председник Републике Српске је истакао да је Српска православна црква допринела да се обележава страдање Светих новомученика јасеновачких у спомен на српске жртве
Комеморација у Јасеновцу, Додик: Овде смо да одамо пошту свим страдалима у Другом светском рату© TANJUG/ SRNA

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се данас у Јасеновцу обележава сећање на Свете новомученике јасеновачке и да је у овом логору у Другом светском рату убијено више од пола милиона Срба.

"То је погром, велики логор у којем је у Другом светском рату убијено више од пола милиона Срба, а у Јасеновцу је било укупно 700.000 жртава", рекао је Додик, преноси Срна.

Он је истакао да је Српска православна црква допринела да се обележава страдање Светих новомученика јасеновачких у спомен на српске жртве.

"Овде сам да подржим, не само напоре СПЦ, већ и да одам пошту свим страдалим у Другом светском рату", рекао је Додик.

У Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Спомен-подручју Јасеновац у организацији Епархије пакрачко-славонске одржана је молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких у спомен на жртве геноцида које је НДХ спровела над припадницима српског народа у Другом светском рату на својој територији.

Помен су служили епископ пакрачко-славонски Јован, милешевски Атанасије, ваљевски Исихије и западноевропски Јустин, преноси Срна.

Светој архијерејској литургији, која се одржава уз саслужење бројних архијереја Српске православне и других помесних цркава, присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик и министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић и бројни верници.

Музеј жртава геноцида је у четвртак, 5. септембра, отворио сталну изложбену поставку у здању "Усташке болнице", једном од два преостала аутентична објекта некадашњег концентрационог система и логора смрти Независне државе Хрватске у Јасеновцу.

Молитвено прослављање Светих новомученика јасеновачких одржава се у спомен на жртве геноцида које је Независна држава Хрватска (НДХ) спровела над припадницима српског народа у Другом светском рату на целокупној својој територији.

У злогласном усташком логору Јасеновац у Другом светском рату, усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.

Преживели логораши у Јасеновцу кренули су у пробој 22. априла 1945. године, а од њих 1.073 само је 169 успело да се докопа слободе.

Делови 45. дивизије Југословенске армије ослободили су 30. априла 1945. године концентрациони логор Јасеновац, у којем су хрватске усташе ликвидирале, према наводима југословенске послератне комисије, око 700.000 махом Срба, Јевреја, Рома и противника НДХ.

image