Србија и Балкан

Ристић: Јасеновац простор највеће Голготе српског народа у читавој његовој историји

Молитвено прослављање Светих новомученика јасеновачких организовала је српска православна Епархија пакрачко-славонска
Ристић: Јасеновац простор највеће Голготе српског народа у читавој његовој историји© TANJUG/ SRNA/ BOJAN REČEVIĆ

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић изјавио је данас, на обележавању сећања на Свете новомученике јасеновачке, да је Јасеновац простор највеће Голготе српског народа у читавој његовој историји.

"Истовремено, Јасеновац је и место победе живота над смрћу и љубави над мржњом јер је српски народ, упркос безмерном страдању у контексту геноцида који је над њим током Другог светског рата извршила хрватска држава, из тог оружаног сукоба изашао као победник", рекао је Ристић, а саопштило је Министарство информисања.

Он је казао да је Јасеновац и место које надилази сваки људску логику будући да је, следећи Христову жртву, српски народ на том месту страшно пострадао, али након 22. априла 1945. године и васкрсао у свој својој племенитости, доброти и снази.

Након свете архијерејске литургије, Ристић је рекао да је Јасеновац место непојмљивог страдања припадника српског народа на коме трајно влада атмосфера Велике Суботе.

Молитвеној прослави присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, изасланик председника Владе Србије Сава Стамболић, министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић, државни секретари у министарствима Србије, амбасадорка Србије у Хрватској Јелена Милић, в.д. директора Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина, принц Филип Карађорђевић и бројне друге личности.

"Окупља се све већи и већи број Срба и не само Срба, већ и припадника ромског и јеврејског народа и свих оних потомака јасеновачких жртава, како бисмо их молитвено прославили, како бисмо још једном дали завет да их никада нећемо заборавити. И не само јасеновачке жртве, већ све жртве припаднике српског народа који су страдали услед последица геноцида која је над њима извршила Хрватска држава у Другом свјетском рату. А Јасеновац јесте био и стварни и симболички епицентар тог геноцида", рекао је Ристић, преноси РТРС.

Марко Гојковић, који је преживео логор Јасеновац, рекао је да је у логору био од јула 1942. до фебруара 1943. године.

Како преноси РТРС, он је рекао да је 11 чланова његове породице било у логору, а преживело је свега њих четворо.

Гојковић је навео да су се деца у логору разбољевала од хране, као и да није било дозвољено да се жртве сахрањују у гробљу, већ поред њега.

image