Србија и Балкан

Комеморација поводом смрти Боре Ђорђевића одржана у Чачку (ВИДЕО)

Бора Ђорђевић је истински живео оно што је певао, а ми смо у тим песмама учили о животу, његовим чудима, ћорсокацима, разочарањима и радостима, рекао је министар културе Никола Селаковић

У великој сали Културног центра у Чачку данас је одржан комеморативни скуп поводом смрти Борисава Боре Ђорђевића, легендарног српског и југословенског рокера и фронтмена групе Рибља чорба.

Комеморацији су присуствовали министар културе Никола Селаковић, као и бројни музичари и културни радници међу којима Жика Јелић, Владо Георгијев, Дејан Петровић, Зоран Дашић, Пеца Поповић, Горан Шепа као и чланови Рибље Чорбе.

Министар Никола Селаковић, изасланик председника Србије, Александра Вучића, рекао је да је Бора Ђорђевић био већи од живота и да ће као такав заувек остати са нама.

"Бора Ђорђевић је истински живео оно што је певао, а ми смо у тим песмама учили о животу, његовим чудима, ћорсокацима, разочарањима и радостима. Свима нама изгледало је бескрајно лако оно што је он радио снагом вулкана. Као да је речима сликао живот ваш онакав какав он јесте. Тако је са генијима. То изгледа лако све док су са нама. Сада знамо колико је дара и снаге било потребно за то", казао је Селаковић.

Према речима Милуна Тодоровића, градоначелника Чачка, Бора никада није заборавио свој родни град као ни људе са којима је ту одрастао.

"Поносни смо што смо имали оваквог уметника и човека, родољуба и патриоту. Говорио си прво сам Чачанин, Србин па рокер. Често је био бунтовник, некада и без разлога, али увек право у очи и у лице", рекао је Тодоровић и додао да се Бора Ђорђевић већ сврстао уз Надежду Петровић и Владислава Петковића Диса и остале велике које је изнедрио град Чачак.

Жика Јелић, члан Ју групе, рекао је да ће Бору памтити као увек расположеног и као доброг музичара, песника али пре свега друга и пријатеља.

"С обзиром на то да сам 10 година старији од Боре, могу слободно да кажем да имам још неколико година, сигурно не нешто много. Боро, ако већ постоји неко место где можемо да се сретнемо, онда ћемо се срести једног дана, дотле збогом”, рекао је Јелић.

Стални члан Рибље чорбе, Никола Зорић рекао је да је смрћу Боре Ђорђевића, група сада "обезглављена".

"Боре више нема. Свет га више нема. Обезглављени смо. То су реченице које ће остати заувек урезане у мом сећању, а које сам чуо протеклих дана. Пре три године Бора је написао песме за наш нови албум, последњи. Било је јако тешко музички испратити његове дубоке мисли, тешке емоције али његова снага и воља су нам дале инспирацију да тај посао обавимо на најбољи могући начин. Албум 'Љубав и смрт', до сада необјављен, остаће нам као завештање Боре Ђорђевића да га поделимо са вама", казао је Зорић.

У име целог бенда, окупљенима се обратио Мирослав Вицко Милатовић, један од оснивача Рибље Чорбе.

"Драги наш Боки, ако мислиш да си отишао, вараш се. Ако мислиш да си нас оставио, такође се вараш. Заувек ћеш остати дубоко у нашим срцима и никада нећеш отићи. Имали смо ту част и срећу што си баш нас изабрао да се дружимо и стварамо заједничку музику на твоје врхунске текстове", казао је Милатовић.

Мирослав Илић, прослављени певач рекао је да је била велика привилегија али и узбуђење са Бором Ђорђевићем поделити, како је рекао, златно доба музике на нашим просторима.

"Што се мене тиче, све што си радио на свом фронту, увек си био најбољи и највећи. Сви остали могу да ти пљуну под прозор али то је чињеница. С поносом сам истицао да смо другари још из гимназијских дана. Замоли свог андјела горе да погледа свој дом”, рекао је Илић.

Борин кум, Зоран Дашић, члан групе Легенде, каже да је Бора својим песмама усрећио генерације и дао им лепе тренутке.

"Могу са сигурношћу да кажем да је један велики део мог живота завршен. Толико су нам животни путеви били испреплетани да је малтене немогуће одвојити део са њим и део без њега. Ни смрт неке ствари не може да прекине. Када се конац кида, чвор остаје заувек", рекао је он.

image