Србија и Балкан

Милановић: Морамо помоћи Хрватима у БиХ, они Сарајево не занимају

Пленковић је "попио таблету за храброст", па приметио како живе Хрвати у БиХ, рекао је Милановић
Милановић: Морамо помоћи Хрватима у БиХ, они Сарајево не занимају© R.R./ATAImages

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио једа он и хрватски премијер Андреј Пленковић морају да се договоре како да помогну Хрватима у БиХ да им се врате елементарна права јер политичко Сарајево и његове спонзоре, Канцеларију високог представника и САД, то не занима.

Милановић је на "ЗеГеВеге фестивалу одрживог живљења" коментарисао дводневну посету Пленковића и установио да је "коначно попио таблету за храброст" па је, чим је проговорио о неравноправности Хрвата, добио исту реакцију као и он, пренела је Хина.

"Пленковић је сад био два дана у Босни и Херцеговини. Коначно попио таблету за храброст и нешто је причао о оним пресудама Сејдић-Финци, о томе како Хрвати не могу да бирају свог члана Председништва и чланицу, што им, наравно, опструира политичко Сарајево и сви ми то јако добро знамо", рекао је Милановић.

Подсетио је да он о томе прича што тише, што гласније већ шест година.

"Морамо да се договоримо шта да учинимо за те људе. Политичко Сарајево и његови спонзори, то је Канцеларија високог представника и америчка амбасада, не занимају босанскохерцеговачки Хрвати већ ко је шеф тајне службе и како сарађује са Американцима у сузбијању милитантног ислама. То је једино што их занима", истакао је Милановић

Уз закључак да Пленковић, након што је констатовао проблем, "сад пет година може да буде миран", Милановић тврди да је однос "екипе" из СДА и политичког Сарајева према Пленковићу исти као према њему.

Упозорио је да "ако ми не помогнемо Хрватима у БиХ да им се врате елементарна права, неће нико".

Пленковић је у среду и четвртак боравио у БиХ.

Током посете БиХ, састао се са челником Хрватског народног сабора и ХДЗ-а БиХ и председником Дома народа Парламента БиХ Драганом Човићем.

image