Десети дан блокаде зграда институција Србије на северу КиМ

Више стотина запослених у српским институцијама и даље не може на своја радна места, после упада полиције 30. августа у зграде привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку

Полиција тзв. Косова већ десет дана блокира зграде српских институција на северу Косова и Метохије док су привремене приштинске институције омогућиле саобраћај преко административних прелаза Мердаре и Брњак, ка којима су претходно поједина удружења поставила па уклонила блокаде из правца централне Србије.

Више стотина запослених у српским институцијама и даље не може на своја радна места, после упада полиције 30. августа у зграде привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку.

Привремене институције из Приштине отвориле су у суботу административне прелазе Мердаре и Брњак након што је више српских удружења претходно уклонили блокаде у близини административних пунктова Мердаре и Брњак из правца централне Србије,

Административни прелаз Јариње јуче је, такође, отворен за саобраћај.

Због упада полицајаца у зграде српских институција на северу прошле недеље, јуче нешто после 18 часова почела је блокада саобраћаја пар километара од административних пунктова Брњак, Јариње и Мердаре.

Премијер Србије Милош Вучевић поновио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има намеру да етнички очисти Косово и Метохију од Срба.

Тзв. косовска полиција упала је 30. августа, у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Приштинске институције су поставиле тројезичне натписе на којима су истакнута обележја привремених приштинских институција.

Због наводног фалсификовања докумената, саслушани су челници српских институција на северу покрајине.