Дачић у Кини: Хвала Пекингу за доследан став о непризнавању тзв. Косова

Током разговора, Дачић је посебно подвукао важност успостављања сталног система међусобних консултација и размену посета на високом нивоу, и пренео спремност да уложи напоре у циљу даљег јачања наше свеукупне сарадње

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас у Пекингу са државним саветником и министром јавне безбедности Кине Ванг Сјаохонгом, током првог дана званичне посете Пекингу.

Дачић је изразио задовољство због развоја свеукупног нивоа билатералних односа и сарадње, и додао да је од изузетног значаја што се наши односи темеље на принципу стратешког партнерства.

Двојица министара су у пријатељској атмосфери разменила мишљења о имплементацији Заједничке изјаве коју су потписали председници Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Разговарали су и о даљем развоју односа Србије и НР Кине у области унутрашњих послова и безбедности, међународне сарадње, ирегуларних миграција, борбе против трговине људима, борбе против тероризма, наставку заједничких патрола, обукама, међусобној подршци у Интерполу, размени информација, као и о унапређењу безбедности инфраструктурних пројеката у оквиру пројекта "Појас и пут".

Током разговора, Дачић је посебно подвукао важност успостављања сталног система међусобних консултација и размену посета на високом нивоу, и пренео спремност да уложи напоре у циљу даљег јачања наше свеукупне сарадње.

Такође, српски министар је захвалио на подршци НР Кине у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, посебно за доследну и недвосмислену позицију по питању непризнавања такозваног Косова, истичући да Србија подржава политику "једне Кине".

Двојица министара су истакла да ће даљем јачању изванредних политичких и традиционално пријатељских односа наших земаља значајно допринети висок ниво личних односа председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга, осврнувши се на недавну посету кинеског председника нашој земљи, која је од историјског значаја.

Говорећи о одличној сарадњи два министарства, министар Дачић је искористио прилику да упути позив свом кинеском колеги да посети Србију, а такође је и пренео поздраве председнику НР Кине Си Ђинпингу од председника Србије Александра Вучића, саопштио је МУП.

"Моја посета колеги министру јавне безбедности Кине је од великог значаја како за Србију, тако и за Министарство унутрашњих послова Србије. Данас сам са министром Ванг Сјаохонгом разговарао о нашим међусобним односима", рекао је Дачић, додајући да се пријатељство две државе темељи на стратешком договору председника Си Ђинпинга и Александра Вучића.

Два министарства сарађиваће било да је реч о националној безбедности, осигуравању одређених пројеката у обе земље, било да је реч о питањима транснационалног криминала, односно борбе против илегалних миграција.

Дачић је навео да након састанка са министром Сјаохонгом, специјалним возом путује до Лианјунганга, где се одржава Глобални форум о сарадњи у области јавне безбедности.

На тој конференцији учествоваће велики број министара унутрашњих послова, између осталих и председник Интерпола, наводи МУП.

Дачић је најавио да ће се трудити да има што више билатералних састанака.

"Након тога идем у Гуангџоу, где ће бити одржана заједничка вежба специјалних јединица. Са наше стране учествоваће припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ). Такође, посетићемо и мешовите патроле", најавио је министар.

Дачић је казао да ће потом отпутовати у Шенжен где ће разговарати са партнерима са којима Србија сарађује на плану информационих технологија.

"На крају нашег боравка у Кини посетићемо Хонг Конг, што је можда и прва посета том граду у нашој историји", подвукао је министар Дачић.