На превентивним прегледима скоро 145.000 грађана: Једном пацијенту спасен живот

Само у току данашњег дана код лекара је било око 29.000 људи

И петог дана акције бесплатних превентивних прегледа коју организује Министарство здравља забележен је изузетно висок одзив грађана пошто је до 17 часова у некој од више од 200 здравствених установа у Србији преглед обавило 29.381 грађана, саопштило је ресорно министарство.

Једном пацијенту из Кладова лекари су спасили живот, будући да су му током прегледа открили аорту у стомаку која је била пред пуцањем. Након даље дијагностике, послат је у Ургентни центар, где је у овим моментима на операционом столу.

"Пуцање анеуризме трбушне аорте доводи до смрти. Ако смо у једном граду на истоку Србије спасили један живот, замислите колико је спасено у целој земљи захваљујући овој акцији. То је огроман значај превентивних прегледа", истакао је директор Здравственог центра Кладово Дејан Чучулановић.

У саопштењу за Танјуг, из Министарства здравља наводе да је превентивни систематски преглед у домовима здравља, болницама и дечијим клиникама данас обавило и 2.278 деце.

Око 1.000 грађана упућено је на даљу дијагностику, а њих 20 је, због новооткривених обољења, хитно хоспитализовано у некој од болница.

Превентивне прегледе за пет дана акције до сада је обавило близу 145.000 грађана.

"Овако висок одзив јасна је потврда да су грађани препознали значај превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу, стога ће Министарство здравља и у наредном периоду наставити са организовањем оваквих акција", поручују из ресорног министарства.

Значај ове акције Министарства здравља, поред изузетног одзива грађана, посебно илуструје податак да су код близу 10 одсто прегледаних пацијената откривена најтежа обољења, и то најчешће без икаквих симптома, код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести (различити малигнитети, анеуризме и слично).

"Министарство здравља овим путем захваљује свим здравственим радницима на уложеном труду, а грађанима на великој подршци и стрпљењу", закључује се у саопштењу.