Србија и Балкан

Лајчак најавио посету Београду: Припреме састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ није прецизирао датум планиране посете
Лајчак најавио посету Београду: Припреме састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће, након Приштине, посетити Београд како би припремио наредни састанак "у оквиру дијалога о нормализацији односа" две стране.

Лајчак је на Фејсбуку, сумирајући претходну недељу, навео да је, након Бледског стратешког форума, боравио у Приштини ради припреме наредног састанка главних преговарача у Бриселу.

Специјални изасланик ЕУ није прецизирао датум планиране посете Београду.

Он је додао да је, током боравка у Приштини, са првим потпредседником владе привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем разговарао о недавним дешавањима током лета, дневном реду наредног састанка главних преговарача и приступима за решавање неких актуелних питања, као и о наредним корацима ка спровођењу Споразума о путу ка нормализацији односа.

"Следеће, упутићу се у Србију такође ради припреме следећег састанка у оквиру дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије", поручио је Лајчак.

Подсетимо, Лајчак је у току посете Приштини прошлог петка изјавио да је Србија повукла писмо из децембра 2023. године, у коме је саопштила да неће применити оне делове Охридског споразума који угрожавају њене националне интересе. 

"Писмо је повучено. Било је појединих изјава које нису биле од помоћи, али споразум је у потпуности валидан и у целости, и више од тога... И као такав споразум је део косовског и српског европског пута, тако да има двоструку важност", рекао је Лајчак.

Србија је после Охридског споразума послала писмо Европској унији у којем је изразила резервисаност на делове који се односе на дефакто признање Косова. 

Одговарајући на питање да ли има информације да ће се Србија повући из Охридског споразума, Лајчак је рекао да је споразум правно обавезујући за обе стране.

"Охридски споразум је правно обавезујући и радимо на његовој примени. Ниједна страна се није повукла, и разговарамо са обе стране, и са Србијом и са Косовом како бисмо убрзали имплементацију", рекао је Лајчак.

Лајчак је подсетио да је протекле недеље учествовао и на Бледском стратешком форуму, на којем су се окупили лидери из целе Европе како би разговарали о хитним глобалним изазовима.

Он је додао да је будућност ЕУ на Западном Балкану била истакнута у многим различитим форматима, од отварања до специјализованих панела и дискусије коју је водила словеначка министарка спољних послова Тања Фајон.

"Ангажујући се у промишљеним дискусијама са политичарима, креаторима политика, дипломатама и стручњацима, истражили смо начине за јачање безбедности, регионалне сарадње и интеграције у ЕУ на Западном Балкану", навео је Лајчак.

image