Вежбе Кфора на КиМ: Војници из Тиране вежбају да "управљају нередима"

Албанске трупе, заједно са колегама из савезничких земаља, у приправности су 24 часа

На Косову и Метохији Срби са севера већ 11 дана не могу да уђу на своја радна места у српске институције које је тзв. косовска полиција блокирала, а ново доливање уља на ватру је информација да је албански контингент, који је преузео дужност у мисији Кфора на КиМ, јуче "ангажован на обуци за управљање нередима и насилним масама".

Како је наведено на Фејсбук страници Министарства одбране Албаније, албанске трупе, заједно са колегама из савезничких земаља, у приправности су 24 часа.

"Циљ им је да очувају безбедно окружење и слободу кретања на територији Косова за све грађане",  рекли су у министарству, док једино насиље над Србима управо спроводи власт лажног премијера Аљбина Куртија.

А док албански војници тренирају да "спрече" спорне ситуације, на терену и јуче слика као и претходних дана - тзв. косовска полиција и даље држи у блокади српске локалне самоуправе и зграду Канцеларије за Косово и Метохију у Бошњачкој махали у Косовској Митровици.

Баш овде је суботу поподне дошао тзв. министар косовске полиције Џељаљ Свечља. Осим ове зграде, коју је градила Србија и у којој су радили Фонд ПИО, косовско-митровачки округ и Центар за социјални рад, "гост" је посетио и новоотворени албански ресторан брзе хране на главом шеталишту у северном делу Косовске Митровице. На овој траси већ је отворено десетак албанских локала, а које је претходно тзв. Агенција за имовину Косова преузела, односно отела, од српских јавних предузећа.

"Нажалост, приватизација на Косову и Метохији се последњих петнаест година одвија нетранспарентно када су Срби у питању, а објекти у којима су последњих недеља и месеци у Северној Митровици отворене албанске радње продати су на својеврсној лицитацији од стране тзв. Агенције за имовину Косова", истиче Александар Рапајић из Центра за заступање Демократске културе у Косовској Митровици.

Он додаје да су те локале на лицитацијама купили Албанци који дају великодушну цену, односно огромне цифре само како би заузели српске објекте.

"Према непотврђеним, али реалним информацијама у откупу српске имовине на северу КиМ стоји и тзв. влада у Приштини, која има неколико програма помоћи албанским привредницима у те сврхе", истиче Рапајић.

Додаје да управо министар тзв. косовске полиције свакодневно парадира са циљем да се покаже да је ситуација овде на северу КиМ онаква какву Приштина жели, а на штету Срба.