Миливојевић: Напад на амбасадорку Србије одраз приштинске политике на Космету

"Приштинска страна сматра да је легитимно ово што раде, покушавају да потврде косовска државност по сваку цену", истиче бивши дипломата

Коментаришући напад на амбасадарку Србије у Шпанији некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да ако се испостави да је реч о нападачу албанске националности из дијаспоре, то је онда резултат политике коју Приштина спроводи на Косову и Метохији.

"Ово што се догађа сад на КиМ, погром српског народа, производи две реакције, прво међунационалну мржњу према Србима, и ово што се десило у Мадриду. Ако сте Србин, ако имате било какве везе са Србијом,посебно ако сте њен представник, онда се види да сте предмет мржње. С друге стране производи поново употребу једног механизма, борбе за политичке циљеве уз употребу силе, метода које чак иду до тероризма", рекао је Миливојевић за РТС.

Бивши дипломата каже да је ово озбиљна опомена, посебно ако се сетимо и претњи од пре месец дана упућених амбасадама у Швајцарској, у Немачкој и Аустрији.

"У Европи је врло широко распрострањена албанска дијаспора. Видимо сада у предизборној кампањи да се актуелна власт у Приштини привремених институција и Аљбин Курти управо обраћају дијаспори, подиже се та тензија која је у вези с политиком остваривања политичких циљева и силом на Косову и Метохији, али и промоција те великоалбанске политике која је пре свега уперена против Срба", истакао је Миливојевић.

Констатовао је и да је танка линија између радикалне политике и употребе свих средстава, укључујући и терористичких метода, за остваривање те политике, а како би се произвели и страх, и притисак не би ли се ти политички циљеви испословали на краћи рок, на један бржи начин, на један директни начин.

Зоран Миливојевић је рекао и да Шпанија вероватно није случајно изабрана ако се има у виду њен чврст и доследан став на тему непризнавања тзв. Косова, односно да треба повећати безбедност у дипломатским представништвима поготово земаља где је већ било претњи.

Некадашњи амбасадор је, гостујући на РТС-у, рекао и да уколико се дозволи ескалација на Косову и Метохији, све ће се раширити даље - илузија је да да то неће имати концентричне кругове, да ће се зауставити само на том простору.

Вербалне осуде, као и дијалог немају смисла ако нема мера

"То иде јако широко, поготово ако су симболи такве политике, управо, организације као што је ОВК која је свој политички кредо имала у оружју, дакле, у насиљу, у тероризму, у сепаратизму, а не у класичним политичким механизмима", рекао је Миливојевић.

Осврнуо се и на посету специјалног преговарача ЕУ Мирослава Лајчака Приштини.

"Ништа ново нисмо видели из његове посете Приштини. Кључна ствар су мере. Чули смо вербалне осуде, видели смо да ова политика, бар тако изгледа, баш не одговара неким интересима западних сила. Говоримо о њима јер оне су кључне у томе. Међутим, ако нема мера, тешко да можемо имати неки напредак. Приштинска страна очигледно не мења став. Они сматрају да је легитимно ово што раде. Покушавају да се потврди косовска државност по сваку цену. Понављам, уколико нема мера према тој политици, нећемо имати резултат, без обзира на састанке. Кад је реч о Србији, Србија никад неће одустати од дијалога", истакао је Миливојевић.

Некадашњи дипломата додаје да ако се не заустави ескалација, вербалне осуде немају смисла ако нема мера.

"А мере могу да се проведу управо они. Дакле, ми имамо тамо Кфор, имамо Еулекс, имамо институције иза којих стоји Запад. Дакле, они имају механизме и мере којима могу да делују и којима могу да реагују. То је суштина целе приче. Уколико заиста желе мир и некакав дијалог, суштински дијалог, не састајање ради састајања, ради форме, онда су неопходне мере", закључио је Зоран Миливојевић.