Србија и Балкан

Курти одбио немачко решење: Приштина не жели да дигне рампу за српску робу

Приштина је у јуну прошле године једнострано донела одлуку да камионима из Србије забрани да прелазе административну границу. Због таквог кршења споразума, нису уследиле никакве санкције
Курти одбио немачко решење: Приштина не жели да дигне рампу за српску робуGetty © IvanSpasic

Сви споразуми потписани са Куртијевим режимом мртво су слово на папиру, а све се своди на ценкање Запада са тзв. косовским властима. У том ценкању, поента је да Приштина извуче највише, а да Срби добију што мање. То се показало и приликом посете Мануела Сарацина, изасланика Немачке за Западни Балкан, који је критиковао "косовску владу" због тога што још није постигла Споразум о ЦЕФТА и, што блокира трговинску сарадњу.

Премијер привремених приштинских институција је одбио понуђен компромис да Приштину убудуће, у овој економско-трговинској организацији више не представља УНМИК, а да, са друге стране, косовске власти укину забрану увоза српске робе, која је на снази од јуна прошле године. Немачки изасланик је у четвртак, по други пут за нешто више од недељу дана, боравио у Приштини у склопу посете региону. Он је упозорио на то да ће, уколико буде било потребно – "остале земље Западног Балкана сада наставити без Косова".

Професор међународне економије у пензији Мирослав Јовановић каже за РТ Балкан да су, као и увек, уследиле критике, али не и конкретни потези. Он каже да је ситуација са пласманом робе на КиМ чисто политичко питање, и да до разрешења једино може доћи ако се изврши довољан притисак са Запада.

Упркос томе што је ЦЕФТА осмишљена као начин да роба између земаља чланица путује брже и без много процедура, Приштина је у јуну прошле године једнострано донела одлуку да камионима из Србије забрани да прелазе административну границу Косова. Због таквог кршења споразума, нису уследиле никакве санкције.

"Брисел има све механизме да ствари које су договорене и прогура. Са стране Београда, они су успели у томе, а са стране Приштине ништа. Једино што они раде је да их укоре и ништа више. Немачка и Брисел могу само да заврну финансије Приштини и да видите како ће све да се реши. Они не раде ништа, осим што им кажу да то није лепо. Међутим, они им дозвољавају да се буквално иживљавају, а и ови из Брисела то раде. Из Србије су све исцрпли, Београд испуњава све што траже, а Приштина ништа", каже професор.

Он сматра да је европски пут без краја и да под тренутним условима за приступање, а који ће бити још гори, улазак у ЕУ не би била награда него казна.

"То је као игра ћораве баке. Толико има тих иницијатива и споразума, а то су у ствари све бачене коске међу гладне животиње да се са њима играју, али свима је заједнички именилац порука да никада неће приступити ЕУ. Порука Европе је, имате иницијативе, вежбајте се како то изгледа у међупростору, а ми идемо даље", каже професор.

ЦЕФТА је економска организација за слободну трговину чије су чланице земље нашег региона које још нису постале део Европске уније, и чине је Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, Северна Македонија, Молдавија и УНМИК у име тзв. Косова. Приштина иначе захтева да се представљају као држава, а не преко мисије УН-а.

Како преноси Косев, Немачка је тзв. Косову понудила компромисно решење. Председница тзв. Косова, Вјоса Османи, говорила је о понуди Немачке да се пронађе начин да Косово укине безбедносне мере за српску робу, како би се постигао договор о промени статуса представништва у ЦЕФТИ.

Османи је изјавила да по овом питању постоји претња да тзв. Косово буде искључено из Берлинског процеса. Она је рекла да је Немачка понудила професионалне скенере кроз које би камиони с робом могли да пролазе, а који би стигли тек након што се мера забране увоза укине.

"Већ дуже време се води расправа о постизању договора о промени статуса представништва у ЦЕФТИ, јер је УНМИК и даље присутан, а у циљу повлачења УНМИК-а понуђено је да се пронађе начин да Косово укине безбедносне мере којима су заустављани камиони са српском робом. Оно што је Немачка, заједно са другим државама, понудила су професионални скенери кроз које камиони могу пролазити како би се открило да ли има оружја или друге врсте кријумчарења", рекла је Вјоса Османи.

Она је навела да ЕУ тражи да се укину мере како би се паралелно повукао УНМИК и како би "Косово" преузело представништво, а потом би стигли скенери.

Потврдила је да, због Куртијевог одбијања да сарађује, постоји претња да приштинска власт буде искључена из Берлинског процеса. Такође је истакла да тзв. Косово мора инсистирати на новим предлозима у вези са овим питањем.

"Мени се ово чини као врло мала разлика која не би требала да резултира искључењем Косова из Берлинског процеса. Претња постоји, али свако ко преговара у наше име мора инсистирати на новим предлозима", изјавила је Османи.

Она је рекла да ће се ангажовати да убеди Немачку да не искључи Приштину "без обзира на ове околности". 

image