Србија и Балкан

Вучић сутра са Лајчаком у Београду

Србија мора да појачава своје дипломатске напоре и обавештавамо све међународне факторе о непоштовању свега што је договорено и кршењу свих споразума од стране албанске власти у Приштини, односно Аљбина Куртија, рекао је српски премијер
Вучић сутра са Лајчаком у БеоградуGetty © Milos Miskov/Anadolu Agency

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Како је најављено из председниковог кабинета, састанак ће почети у 10 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Лајчак је данас најавио је да ће, након што је посетио Приштину, посетити и Београд, како би припремио наредни састанак "у оквиру дијалога о нормализацији односа" две стране.

Премијер Милош Вучевић данас је најавио да се очекује долазак изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака у Београд и врло брзо састанак у Бриселу и да ће се тада чути конкретније ствари о поступцима Приштине.

"Лајчак је био на Бледу на стратешком форуму, после отишао у Приштину, па долази у Београд. Врло брзо нас чека и састанак у Бриселу, а у питању су дани када ћемо чути много конкретније ствари око тога, а надам се да Курти неће наставити свој неодговорни низ потеза", рекао је Вучевић новинарима.

Он је рекао да је остало Приштини још само да нападне и окупира школе и обданишта.

"Још да нам избаци децу из школа и обданишта, и онда је ваљда показао колико је силан и моћан. Србија мора да појачава своје дипломатске напоре и обавештавамо све међународне факторе, са свима смо у дневној комуникацији. Указујемо на све оно што се дешава, на непоштовање свега што је договорено, кршење свих споразума, договора, међународних стандарда и норми од стране албанске власти у Приштини, односно Аљбина Куртија", поручио је Вучевић.

Он је истакао да је Косово и Метохија наша најтежа тема, а да се притисак на Србе на КиМ наставља.

"Ја сам поносан на наш народ на Косову и Метохији, на који начин са достојанством и миром пружају отпор терору који се над њима спроводи", рекао је Вучевић одговарајући на питања новинара приликом почетка радова на изградњи првог моста на деоници ауто-пута Београд-Нови Сад. 

image