Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Колико дронова производи Србија?

Поред броја беспилотних летелица у употреби Војске Србије, тешко је прецизирати колико дронова Србија заиста може произвести
РТ Балкан истражује: Колико дронова производи Србија?© Министарство одбране Републике Србије

На седници Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Републике Србије одржаној 6. септембра, министру унутрашњих послова Ивици Дачићу постављено је питање везано за наводну испоруку муниције и дронова Украјини и њихово присуство на фронту.

О муницији српске производње коју је користила украјинска војска је већ било речи, међутим сада се као гром из ведра неба појавило питање дронова.

Министар унутрашњих послова негирао је наводе који су се појавили и изјавио да "колико он зна, Србија не извози никакво наоружање у конфликтна подручја", те да "постоје прописи који то регулишу" и да се "УН баве тиме".

У прилог тези Ивице Дачића иде и то што, за сада, не постоје конкретни докази који би поткрепили ову тврдњу, као што је то био случај са остацима ракета произведених у "Крушику". 

Са друге стране, вреди подсетити да је развој домаћих беспосадних ваздухоплова - од правих извиђачко-борбених летелица до малих ФПВ дронова -  у протеклих неколико година знатно интензивиран, као и да је наша земља вршила набавку ових плафторми из неколико земаља, ради опремања Војске Србије

Са колико и којим дроновима располаже Војска Србије?

Тачан број беспосадних ваздухоплова у оперативној употреби наших оружаних снага, се из логичних разлога, држи у тајности.

Ипак, према одређеним проценама и званичним подацима који откривају само део арсенала Војске Србије, познато је да српска војска на располагању има: по шест кинеских извиђачко-борбених беспилотних летелица ЦХ-92 и ЦХ-95, 12 домаћих "пегаза", 10 израелских "орбитера" и 50 извиђачких летелица "врабац", такође домаће производње.

Што се тиче малогабаритних ФПВ дронова, као и дронова камиказа, познато је да Србија располаже са 38 комада ДЈИ "матрис 350", 30 ДЈИ "матрис 30", 90 ДЈИ "мавик 3", 60 ДЈИ "мини 3 про", као и 60 немачких АР-100Ц.

Оно што, међутим, није познато, јесте број ФПВ дронова, лутајуће муниције и квадкоптера домаће производње као што су "комарац", "осица", "обад" итд, као ни количина СМ-2 купљених од УАЕ.

Једини наговештај о томе, конкретно о "комарцима", дао је председник Србије Александар Вучић који је у марту изјавио да ће Србија у неком тренутку имати до 5.000 дронова ове врсте.

Извоз и производња

Осим броја летелица у употреби, не постоји ни тачан податак о томе колико се њих производи, рекао је за РТ Балкан уредник ТВ Фронт Андреј Млакар.

"Не постоји тачна и прецизна информација о томе колико дронова Србија производи. То се држи у тајности. То је уједно и највећи проблем јер су Босна и Херцеговина, односно неки аналитичари из ове земље, већ неколико пута дизали прашину и тражили да се споразум о субрегионалној контроли наоружања измени, како би се у њега уврстили тачни подаци о томе колико дронова Србија производи", изјавио је Млакар.

Према његовим речима, због БиХ, Хрватске, али и власти у Приштини, број летелица у употреби Војске Србије и подаци о производњи се држе у тајности. 

"То је једноставно војна тајна због региона. Посебно због Хрватске, БиХ и Приштине које су дизале прашину управо због тога", изјавио је он и додао:

"На основу последњих процена из априла, наводило се да имамо око 500 (домаћих) дронова, али непознато којих типова - 'комарац', 'обад', 'осица' који су приказани. Познато је и да су ФПВ дронови заправо комерцијални, да их махом увозимо из Кине, као и да се готово не разликују од цивилних", наводи Млакар.

Што се тиче извоза, уредник ТВ Фронт сматра да су у питању нагађања, за које тренутно не постоје докази.

"То су нека нагађања, али конкретних доказа да је Србија негде некоме извозила дронове - нема", закључио је Млакар.

image