Србија и Балкан

Укратко 9. септембар: Вулин са Шојгуом о КиМ, Нуландова признала опструкцију Запада у Украјини

У извештају бившег премијера Италије и бившег шефа ЕЦБ-а, наводи се да би Европска унија могла да престане да постоји услед економских проблема
Укратко 9. септембар: Вулин са Шојгуом о КиМ, Нуландова признала опструкцију Запада у УкрајиниGetty © Royalty-free
  • Основно државно тужилаштво у Подгорици годину дана од спектакуларне пљачке депоа Вишег суда у Подгорици, подигло је оптужницу против шест особа (В. М., М. М., Д. Ј., В.Е., П. М., Н. М.) пред Основним судом у том граду, због кривичног дела криминално удруживање у стицају са кривичним делом тешка крађа.
  • Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров налази се у Ријаду у Саудијској Арабији где је саудијском престолонаследнику и лидеру те земље, Мухамеду бин Салману, упутио позив да ове године посети самит БРИКС-а у Казању. 
  • Ваздухопловни стручњаци из Санкт Петербурга пројектовали су сигурносни систем за беспилотна возила, који користи технологију блокчејн и криптографије у циљу осигурања безбедности, заштите података од промена и фалсификовања. 
  • У последњем извештају Европске комисије који је написао бивши премијер Италије и бивши шеф ЕЦБ Марио Драги, наводи се да би Европска унија могла да престане да постоји услед економских проблема са којима се суочава, али и велике зависности од спољних увозника, цене гаса која расте због  одустајања од руских енергената, као и због тога што САД губе интересовање за ЕУ.
  • Санија Ахмети, одборница швајцарске Либералне зелене партије пореклом са КиМ, на друштвеним мрежама поставила је сраман пост на којем се види како пуца из пиштоља у икону Богородице и Исуса Христа и погађа их. Овај срамни чин убрзо је наишао на осуду швајцарске и домаће јавности, па је Ахмети остала без посла и покренута је иницијатива да буде искључена из странке.
image