Курти отишао корак даље: Ухапшени српски младићи у Косовској Митровици, тукли их у полицији (ВИДЕО)

Отац једног од ухапшених младића наводи да у полицијској станици тврде да су српски младићи извршили напад на службена лица и примећује да су та службена лица била у цивилу

Начелник Оперативне јединице тзв. косовске полиције за северни регион Петрит Фејза признао је за "Коху" да је при хапшењу четворице српских младића у Северној Митровици употребљена сила, коју је покушао да оправда "опирању при хапшењу".

"Они су се опирали хапшењу и коришћена је минимална сила, каква се користи за хапшење у случају одбијања налога", рекао је Фејза, покушавајући да оправда коришћење силе.

Адвокат Небојша Влајић, који заступа једног од четворице ноћас ухапшених младића у Северној Митровици, казао је да се тренутно од ухапшених момака узимају изјаве.

Влајић је за "Косово онлајн" објаснио да након што приведени младићи дају изјаве, тужилац мора да донесе одлуку о њиховом ослобађању или даљем притвору.

"Уколико се донесе одлука о притвору, то би заиста била прекомерна мера", казао је Влајић.

Дошли у цивилу да провоцирају Србе

Отац ухапшеног деветнаестогодишњака Љубомир Милић казао је за "Косово онлајн" да су младићи мучки приведени.

"Дошли смо до дна када су децу почели мучки да нам приводе. На основу снимака које смо видели, а које су забележили наши грађани. Чули су вапај за помоћ наше деце", казао је Милић.

Како додаје, у полицијској станици тврде да су српски младићи извршили напад на службена лица и примећује да су та службена лица била у цивилу.

"Вероватно су провоцирали нашу децу, да би потом, што смо утврдили на основу снимака, видели да има негде око двадесетак службених лица који су их мучки малтретирали. Наша деца су била на поду, на улици, малтретирали су их, буквално газили по њима. Вапаје мог сина и друге деце ућуткивали су коленима", испричао је.

Како истиче, по двојица, тројица су малтретирали по једног од младића.

Милић наводи и да је целу ноћ провео у Полицијској станици, али да никакву информацију није могао да добије.

Додаје да је звао и Хитну помоћ да би прегледали младиће и видели у каквом су стању ухапшени младићи, мислећи да има на то право.

"Међутим, наравно да нису ни њима допустили да уђу, нити су било какав одговор дали. На питање како су, кажу нам да су добро, али ми их нисмо видели. Не знамо нити у каквом су стању, нити где су, до пре пола сата када нам је један од колега рекао да су сви у јужном делу и да се чека тужилац", казао је.

Мајка једног од ухапшених младића Соња Раденковић казала је да је сина успела да види јутрос те да је био у јако лошем стању.

"Одвели су га у Јужну Митровицу. Један од њих ми је рекао да је он криминалац. Колега ми је када сам јутрос у 7 сати дошла рекао да су претрпели велики стрес и да су избезумљени", испричала је за "Косово онлајн".

Адвокат Милош Делевић рекао је да младић Растко Недељковић, кога заступа, није имао никакав физички контакт са службеним лицем, да га је косовска полиција приликом хапшења брутално претукла и да ће тражити одговорност полицијских службеника због таквог понашања.

"Он је ухапшен, наводно, због напада на службено лице. Међутим, он негира да се тај напад десио. Није имао физички контакт ни са ким, а поготово не са полицијским службеницима", рекао је Делевић.

Додао је да је Недељковића косовска полиција брутално претукла приликом хапшења, али и током боравка у полицијској станици.

"То је било физичко и психичко малтретирање од стране полиције. Ударани су му шамари. Он је рекао да је два-три пута ударан у пределу гениталија. Рекао је да је плакао и да је молио за помоћ и да су га након вишесатних молби одвели у болницу на преглед како би констатовали те повреде. Ми ћемо тражити одговорност полицијских службеника за овакво понашање", рекао је Делевић за Танјуг.

Четири особе српске националности ухапшене су око поноћи у северном делу Косовске Митровице, потврђено је за Танјуг из такозване косовске полиције.

Како је наведено, њима је одређен притвор до 48 сати, а на терет им се ставља наводни напад на службено лице у вршењу дужности.

Раније је председник Српске демократије Александар Арсенијевић објавио да су најмање три млађе особе српске националности ухапшене су око поноћи у северном делу Косовске Митровице.

Александар Арсенијевић навео је да је полиција применила силу приликом хапшења тројице српских младића.

"Полиција је 10 минута тукла младиће", пренео је Арсенијевић.

Из полиције су потврдили хапшење четири особе, али нису саопштили детаље.

На објављеном снимку, види се да једног од младића хапси полицајац, наоружан пушком.

Премијер Милош Вучевић изјавио је да су, према новим информацијама, у северном делу Косовске Митровице ухапшена тројица младића српске националности, као и четврти који је то све снимио телефоном.

"По информацијама које имам, јутрос сам се чуо са Петром Петковићем, тројица Срба, младића српске националности су на северу претучена, извучени из једног објекта па претучени, а ухапшен је и четврти који је то све забележио својим телефоном, који је снимао ту репресију и напад на српске младиће", рекао је Вучевић за ТВ Прва.

Вучевић је рекао да има информацију да су привели једног од младића зато што су га наводно идентификовали у вези са протестом Срба прошле године у Звечану.

"Питање је где ће и куда ће водити та њихова инквизиторска истрага, али оно што нажалост се наставља је тај притисак на Србе свакодневно", истакао је Вучевић.

Канцеларија за КиМ: Огледало репресије Срба наочиглед међународне заједнице

Канцеларија за КиМ саопштила је данас да је брутално привођење и пребијање тројице српских младића, синоћ у Косовској Митровици, од стране припадника Косовске полиције, огледало антисрпске политике Аљбина Куртија и репресије и тортуре коју свакога дана трпе и доживљавају Срби са севера Косова и Метохије, наочиглед међународне заједнице.

"О томе постоје и недвосмислени докази - снимљене мучне сцене на којима се види како Куртијеви полицајци на земљу бацају и 10 минута туку и вуку српске младиће, док они запомажу, а затим их уз дуге цеви приводе", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

О каквој страховлади, безвлашћу, малтретирању и кршењу права је реч, говори и чињеница да је чак приведен и Србин који је тортуру снимао, како би се уклонили трагови и докази полицијске бруталности, који су на срећу сачувани, додаје се.

Посебно забрињава што родитељима није омогућено да своју децу виде, нити српском медицинском тиму да их обиђе и прегледа с обзиром на то да су младићи били жртве доказане полицијске бруталности, наводи Канцеларија за КиМ.

"При томе, према речима очевидаца, Куртијеви посилни били су у цивилу и нису показали легитимације, што је још један доказ да Курти север Косова и Метохије жели да претвори у полицијски окупирану територију, на шта Београд и Срби са севера КиМ свакога дана упозоравају, а међународна заједница ћути, док српску омладину туку и приводе и тиме застрашују и онеспокојавају све Србе на овим просторима", закључује се у саопштењу.